Publikace o modelech MATCHBOX Yesteryear v češtině je už vyprodaná, připravujeme vydání v angličtině

Další podrobnosti o publikaci >>> KLIKNI ZDE.

Titulní strana výpravné publikace, desky jsou tvrdé a omyvatelné

 

Podoba titulní strany publikace vychází z grafického návrhu, který zvítězil v anketě více než 50 sběratelů. Knihu vytiskla pražská tiskárna Libertas. Má 582 stran na kvalitním křídovém papíru, obsahuje více než 1700 barevných fotografií a dalších obrazových materiálů a přehledných tabulek. Najdete na nich víceméně všechny významné varianty yesteryearů a krabiček, ale i dárkových balení a souhrn všech sériových pokovených ypsilonek. Bonusem ke článkům o jednotlivých modelech yesteryear jsou kapitoly o jejich výrobě, o historii společnosti Lesney, ale i souhrnný článek konkurenčních Corgi Classic ze šedesátých let.

Své dobrozdání dal knize odborník a publicista Charlie Mack, který vydal několik encyklopedických publikací o matchboxech. Předseda Matchbox Collectors Club Deutschland a majitel největší sbírky yesteryearů v Německu Dirk Schleuer napsal: „Als Alex mich am Anfang seiner Recherchen besuchte und Bilder gemacht hat, habe ich dem Augenblick entgegengefiebert dieses Buch endlich in Händen zu halten. Die beste Zusammenstellung rund um das Thema Models of Yesteryear, die es jemals geben wird und unerlässlich für jeden Freund der Serie!“. – „Od té doby, co mě Alex navštívil a fotografoval v mé sbírce, jsem napjatě čekal na okamžik, až budu držet tuto knihu v ruce. Je to nejlepší souhrnná práce o yesteryearech, která se stane nezbytnou publikací pro všechny obdivovatele této série!“ Nejvíc o nové české knize informují v zahraničí Marcel Bakker a belgický specialista na předprodukční modely Johan Bruynooghe.

Předseda holandského Nederlandse Yesteryear Club Marcel Bakker vyslovil politování, že kniha vychází jen v češtině: „Zatím žádná publikace nepodala takový vyčerpávající a analytický souhrn krabiček yesteryearů, unikátní je kapitola o speciálních amerických baleních Matchbox Yesteryear s autorizací Lesney, ještě nikde nevyšel takový souhrn předváděcích stojanů společnosti Lesney a autorizované Bronnerovy společnosti a další odborné články o artefaktech série Yesteryear“. Zahraniční kolegové tlačí na překlad knihy, ale tomu zatím brání velká finanční náročnost. Při současných cenách za normostranu překladu odborného textu a korektur v cizím jazyce by překlad takového množství textu do angličtiny nebo němčiny stál hodně přes dvě stě tisíc korun. V jednání je nicméně spolupráce se zahraničním sběratelským klubem.

Několik zahraničních sběratelů si předobjednalo publikaci přesto, že vychází v češtině. Důležité jsou pro ně například fotografie, které ukazují všechny hlavní varianty ypsilonek, desítky předprodukčních modelů, kompletní sestavy všech typů krabiček, zatím nepublikovaný souhrn většiny originálních předváděcích stojanů a další artefakty.

 

Největší rozruch ale vyvolaly nově zpracované tabulky variant jednotlivých ypsilonek, které rozvíjejí proslulou tzv. „Bílou bibli“, neboli Yesteryear Book vydanou britskou asociací MICA. K těm zatím přistupují sběratelé s nedůvěrou, protože „Bílou knihu“ si ještě nikdo neodvážil doplňovat nebo jinak recenzovat. Nová publikace o sérii MATCHBOX Models of Yesteryear „Bílou knihu“ ctí, ale v odůvodněných případech její tabulky variant dále rozvíjí. Tabulky jsou barevné a jsou v knize doprovázené vyfotografovanými variantami modelů i krabiček. Na předváděcí akci v Lipsku vyslovili někteří němečtí sběratelé ostré výhrady vůči tomu, že se přísně nedržíme tabulek MICA. S nadhledem se k tomu ale staví jeden z autorů tabulek a „Bílé bible“ Yesteryear Book MICA Stewart Orr. Pro českou publikaci věnoval dosud nepublikované fotografie vynálezce matchboxů Jacka Odella a kopii dokumentu o vzniku Lesney Products jako akciové společnosti. Popřál také výpravné publikaci o yesteryearech hodně úspěchů.

 

Zadní strana a hřbet výpravné publikace

Alexandr Pícha

 

Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *