1951 Hudson Hornet v kabátě Hot Rod


 


51 Hudson i s cenami z kalifornské Model Show


 





Sériové coupé v jiné barvě



Jedním z nejlepších modelářů v Americe je John Boelen z Kalifornie. V roce 2006 získal s upravenými Hudsony od Franklinu hned 2 hlavní ceny na největší světové GoodGuys Model Show v Pleasantonu. Celkově získal Boelen na různých Model Show už 17 hlavních cen. Jednu z těchto cen dostal v kategorii úprav modelů sériových vozů. 1951 Hornet Hudson vypadá zdánlivě jen „jako přestříkaný“ z původní zelené metalízy na bronzovou. To svým způsobem je, ale v případě tohoto modelu je to nejvyšší modelářské umění.


 



Ze samotné kovové karoserie musel Boelen vypreparovat bez poškození 11 různých dílů jako světla, ornament na kapotě atd. To nejobtížnější ale bylo s boky, na kterých má tento Franklin Mint na každé straně 2 dělené chromové lišty a zvlášť chromové ornamenty a zakončení bočních panelů. Originální model to má řešeno tak, že je celý boční díl chromový a barva ve nastříkána mezi tyto filigránské doplňky. Boelen navíc nastříkal i okraje disků kolem chromových poklic kol.


 




pod kapotou Hot Rod je jiný motor než v sériovém Hudsonu od Franklinu



 


Typický Hot Rod



Daleko náročnější byla úprava 1951 Hudson Hornet na custom Hot Rod. Té padly za oběť dva modely Franklin Mint a jeden Road Champions v měřítku 1/43! Na standardní motor Hudsona od Franklinu použil Boelen doplňků z motoru v úpravě z Hemi z modelu 1956 Chrysler Buck Baker Nascar (série Team Caliber). Na „dolarový škleb“ přední masky použil masku z modelu 1952 DeSoto od Franklin Mint. Na výfuk hadici chladiče a na další díly použil součástky z jiných modelů nebo si je sám vyrobil.


 




náročná přestavba na Hot Rod „spolykala“ tři modely různých aut


 



Záliba je to nádherná a pokud modely upravují takoví profesionálové, je radost je mít ve své sbírce. Zpravidla jsou ale takové kousky neprodejné, protože je modelář upravuje hlavně pro sebe. A když je nějaký k mání, jejich ceny dosahují minimálně pěti set, ale i přes tisíc dolarů. Franklin Mint v měřítku 1/43, ale i jiné použité modely se ale většinou už nevyrábějí, takže to zvedá ceny těch obyčejných, které jsou ještě mezi sběrateli. Někdy ceny starších modelů ovlivňují i jiné věci, ale v případě 1951 Hudson Hornet a podobných vozů je to právě jejich velká atraktivita a možnost přestavět je na v Americe oblíbené custom, hlavně Hot Rod.


 




část úctyhodné Boelenovy sbírky i s několika cenami z Model Show


 




Alexandr Pícha / fotografie John Boelen


 


 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *