Velká publikace o sérii MATCHBOX Models of Yesteryear

Publikaci o zlatém období tvoří hlavně snímky všech významných variant ypsilonek, všech krabiček a všech jejich verzí, fotografie předprodukčních modelů, vzácných balení, dobové inzeráty, dokumenty a další artefakty. Kniha je rozdělená na 3 hlavní části, které tvoří: 1) historie společnosti Lesney, vznik značek MATCHBOX a série Yesteryear; vývoj a výrobní metody kovových modelů apod.; 2) 40 kapitol věnovaných jednotlivě všem modelům a jejich variantám a všem krabičkám; 3) část věnovaná krabičkám, katalogům, speciálním balením, falzifikátům, kopiím, Corgi Classic i dalším modelům a artefaktům spojeným se sérií Yesteryear. Obsah publikace najdete >> ZDE

První dvoustrana z kapitoly o modelu Y-6B Bugatti

Třetí dvoustrana z kapitoly o modelu Y-6B Bugatti

Rozměr publikace je asi 23,5 x 29 cm, je tištěna na křídovém papíře o vyšší gramáži 135. Desky jsou tvrdé a omyvatelné, základem je matná úprava, modely na titulní straně jsou zvýrazněné parciálním lakem. Autory publikace jsou sběratelé Alexandr Pícha (historik a novinář, dnes ředitel Nových médií Českého rozhlasu) a Libor Mikš (strojní inženýr a školitel informačních technologií). Jejich práce jde několikanásobně dále než články na tomto webu.

Alexandr Pícha psal o historii Lesney a jednotlivých yesteryearů a o všem, co s jejich fenoménem souvisí. Libor Mikš korigoval technické údaje v textech, studoval konstrukci, verze i výrobní chyby ypsilonek, vytvářel tabulky variant a nákresy. Jako největší odborník na krabičky yesteryearů systemizoval celopapírové a hlavně okénkové boxy. S Alexandrem Píchou také objevili a systemizovali řadu zatím nepopsaných variant yesteryearů, které se nedostaly ani do Yesteryear Book britské asociace MICA.

Druhá dvoustrana z kapitoly o modelu Y-15A Rolls-Royce

Fotografie v publikaci pocházejí z jejich a dalších českých sbírek, ale rozšiřují je snímky stovek vzácných yesteryearů a rarit z celého světa. Alexandr Pícha fotografoval a sbíral informace v největších světových muzeích Matchbox Charlieho Macka v americkém Connecticutu a Everetta Marshalla v New Jersey. V Německu fotografoval v největší evropské kontinentální sbírce šéfa německého klubu Matchbox Dirka Schleuera a v největší sbírce výstavních stojanů a dalších artefaktů série Yesteryear u holandského odborníka Marcela Bakkera. Cenné informace získávali od bývalých pracovníků Lesney, společnosti Freda Bronnera a od dalších odborníků, doslova od Velké Británie přes Čechy a Moravu po Austrálii.

Čtvrtá dvoustrana. Tato kapitola má včetně tabulky variant modelu Y-15A Rolls-Royce 10 stran

Publikace vyšla ve vydavatelství Miramis, s. r. o. V dnešní době je už vyprodaná. Vzhledem k tomu, že publikace vzbudila velký zájem o varianty ypsilonek,
připravujeme dotisky aktualizovaných tabulek se všemi známými verzemi
modelů Yesteryear z let 1956-1972. Velký zájem o tuto publikaci v
zahraničí nás také přiměl pracovat na překladu do angličtiny.

První strana s výčtem hlavních spolupracovníků na publikaci

 

Druhá strana s výčtem hlavních písemných zdrojů, ze kterých jsme čerpali řadu podkladů pro tuto publikaci 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *