Y-4B 1905 Shand Mason Horse Drawn Fire Engine



 


Měřítko: 1/63   Rok výroby: 1960-64 bílé koně, 1965-1966/67 černí koně


 


Dostupnost: Y-4B je mezi standardními variantami modelů Matchbox suverénně nejobtížněji dostupný. Není přitom důležité, jestli je varianta starší nebo nejnovější. Už v uvozovkách „nejobyčejnější“ verze mají druhý stupeň obtížnosti – Difficult (těžko sehnatelná). Extremery Rare (extrémně raritní) jsou Y-4B-1 a B-2, první s tmavohnědou hřívou a druhá naopak s nenatřenou hřívou bílých koní. Very Rare (velmi raritní) s koňmi v přechodové bronzové barvě.


 

Historie: Okolnosti vzniku tohoto modelu jsou pro začátky yesteryearů typické. Zakladatelé firmy Lesney původně plánovali, že parní hasičská stříkačka bude šestnáctým modelem v sérii Yesteryear s číslem No16. Už v roce 1959 ale nastaly potíže s trvanlivostí forem pro Y-4A Sentinel. Lesney se proto rozhodl předčasně ukončit jeho výrobu. A aby v sérii nebylo prázdné místo, dal číslo Y-4 po vyřazeném Sentinelu novému model parní hasičské stříkačky. „Béčko čtyřka“ je tak paradoxně starší než „áčka“ Y-15A Rolls Royce a Y-16 Spyker. Pro sběratele z této historie plyne poučení, že pozdější označování modelů stejných čísel písmeny A, B a dalšími ještě nemusí vypovídat o stáří modelu.
   dd


Jeden z pozdějších modelů Y-4B s černými koňmi a hasiči bez zlatých nátěrů.


Y-4B Horse Drawn Fire Engine má jako jediný model v historii série Yesteryear zvláštní odnímatelné figurky. Ty jsou ale také jeho hlavní bolestí. Vozka hasičů totiž není k sedačce povozu tak dobře upevněn jako další dva z trojice hasičů, a proto u řady modelů chybí. Proto jsou také tyto plastové figurky, hlavně vozka, velmi cenným artiklem. Vyplatí se proto vzít si do zálohy třeba poškozený model Fire Engine, hlavně když má postavičky hasičů v pořádku. Dejte si ovšem pozor na kopie. Ty starší figurky jsou snadno rozpoznatelné, protože jsou na rozdíl od originálů kovové. V poslední době se ale mezi obchodníky často objevují kopie, které se od originálu velmi těžko rozeznávají.


U nejstarších parních hasičských čerpadel, měly figurky zlaté přílby a vesty. Jako u většiny modelů ale Lesney od těchto výrobně náročných dobností upouštěl. Pozdější verze Y-4B s bílými koňmi a nejstarší varianty s černými koňmi už proto mají postavičky hasičů, které už mají zlatě natřené jen přílby. Poslední variatny s černými koňmi už ale mají hasiče jen v barvě černomodrého plastu, zcela bez zlaté barvy.


Samotný model se celou dobu vyráběl ve stejně jasně červené barvě, různé varianty ale měly obtisky. Na těch prvních byl nápis KENT BRIGADE, na novějších číslo 72 a nápis LONDON FIRE BRIGADE.


Krabičky: Y-4B měl postupně 4 typy krabiček C a D1, D2 a D3. Nejstarší typy krabiček C mají černou perokresbou vozu na přední straně a na bočních chlopních číslici v bílém kroužku název modelu. Typy boxů D1, 2 a 3  mají už kresbu na přední straně vybarvenou.


Na podrobné tabulky s variantami modelu >>> KLIKNI ZDE.


Alexandr Pícha



 

Kontakt na autory článku je v rubrice O webu. Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz . 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *