Y-13B 1911 Daimler Type A12

 


Měřítko: 1/45                                                                       Roky výroby: 1966 – 1972       


 








První varianta Daimleru s černými sedačkami.

Dostupnost: I „obyčejnější“ verze se těžko shánějí s originální černou vložkou chladiče. Difficult – obtížně sehnatelné jsou Y-13B-1 s černými sedačkami. Do kategorie D spadá i Daimler s tmavočervenými sedačkami a pětipaprskovým volantem, ale ten se dá někdy sehnat relativně levněji než verze s černými sedačkami. Scarce – vzácné jsou varianty s posledními typy podvozků (dopuručuji je určovat podle „Bílé knihy MICA).

 

Historie a popis: Návrháři Lesney se pustili do detailu modelu historického Daimleru opravdu velkoryse. Přestože série Yesteryear už prošla několika vlnami unifikace, měl model Y-13B Daimler všechny díly autentické. Novinkou byl plastový pětipaprskový volant, který měl vymodelovaný i vložený čtvrtkruh ovládání zapalování. Model měl dokonce pod volantem i černé plastové pedály. Tomu byla uzpůsobená i podlaha odlitku karoserie.

 

Jediným „převzatým“ dílem na Daimleru byla dokonale ztvárněná „vyplétaná“ kola z modelu Y-8B Sunbeam Motorcycle & Milford Sidecar. Ta vzhledem odpovídala i špicovým kolům Daimleru A12, a proto jejich velikosti přizpůsobili i měřítko jeho modelu, aby nemuseli pro tento náročný díl vyrábět nové odlévací formy.
 








Volanty a pedály nejnovější (vlevo) a nejstarší varianty Daimleru.

Y-13B Daimler se montoval postupně na sedm typů podvozků. Nejstarší varianty mají na podlážce v místě pod rezervou uzavřenou „vanu“, do níž pneumatika zapadá. V roce 1967 se tato prohlubeň pod náhradním kolem zboku otevřela. Za několik měsíců ale přišla další závažná technologická úspora. Konstruktéři Lesney nahradili unikátní volant Daimleru unifikovaným čtyřpaprskovým, který zaváděli na všech dalších nových Yesteryearech. Kvůli zjednodušení výroby také odstranili na Daimleru zvláštní plastové pedály a vyrovnali kolem usazení volantové tyče podlahu modelu.

 

Na dalších verzích podvozku se projevovaly hlavně rozdíly v postavení nýtů. Y-13B Daimler byl také dlouho posledním modelem, který neměl na podvozku vyraženu značku „Matchbox“. Poslední verze podvozku z roku 1970 ale toto logo dodatečně dostala. Konstrukční novinkou bylo i upevnění rámu čelního skla nýtem zespodu kapoty. Díly tomuto řešení není zvně modelu vidět žádný technologický prvek, ale nesnažte se trochu dopředu nakloněný rám rovnat. Zpravidla při tom celý díl nevratně uvolníte.
 







Vzácný Y-13B-1 Daimler má uzavženou podlážku pod rezervou.


Barevné kombinace: Prestižní model Daimleru nezasáhla módní vlna metalických laků, po celou dobu výroby se stříkal v autentickém žluto černém provedení. Žlutá barva nebyla příliš kvalitní, a proto mají karosérie modelu různé odstíny. To ale nezakládá důvod k dělení na varianty.

 

Y-13B-1 Daimler debutoval v roce 1966 s černými sedačkami. Tato první varianta je nejvzácnější. Ještě v témže roce se objevily sedačky v tmavočervené barvě, ve které se vyráběly až do roku 1972.

Jako všechny modely Matchbox i tento trpí sublimací použitých plastů. Nejpatrnější je to na černé masce Daimleru, která u většiny modelů chybí, protože se smrštila natolik, že vypadla z rámu chladiče. 






 



Krabičky: Lesney balil model Y-13B Daimler do krabiček typů E, E1 a později do okénkových boxů F i G. Nejméně je k vidění nejnovější okénková krabička G ve fialové a žluté barvě. Tento model se nikdy nedostal do některého z dárkových balení Gift Set.


 








Krabičká typu E, do které se balila první varianta Daimleru s černými sedačkami.

Model ve své době: Y-13B Daimler se stal brzo po svém uvedení na trh velmi populární hlavně ve Velké Británii. Necelý rok po jeho premiéře přišel konkurenční britský Mettoy s modelem velmi podobného vozu 1910 Daimler 38 HP. 

 

O poznání větší model ze série Corgi Classic je zhotoven v měřítku blízkém 1/43 a má dokonce čtyři velmi věrně vyvedené barvené figurky řidiče a tříčlenné rodinky. Prodeje firmy Lesney to ale příliš neovlivnilo.

Noví vlastníci značky Matchbox se k modelu Y-13B Daimler vrátili ještě v roce 1984 v připomínkové sérii Connoisseurs Collection. Sítotiskové potisky malovaných detailů karoserie a ostře zlaté pokovení kol, chladiče a rámu okna ale starému poctivému Yesteryearu ubírají na jeho kouzlu.


 

Na podrobné tabulky všech variant tohoto modelu >> KLIKNI ZDE.


 


Alexandr Pícha 


 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *