Podvodné modely Matchbox – 2. díl: PLASTOVÉ SOUČÁSTI

Plastové díly modelů řady Yesteryear


V uvozovkách „nejlepším“ objektem pro umělé vytváření variant Yesteryearů jsou plastové díly. Sedačky, střechy, masky chladičů, kufry, pneumatiky a další plastové součástky se většinou z Yesteryearů dají snadno demontovat. Dokonce se často samy samovolně uvolňují tím, jak jejich umělá hmota po letech sublimuje a smršťuje se. Pro posouzení vzácnosti varianty modelu je proto směrodatné pouze to, jestli se samotný plastový díl vyráběl ve velkých sériích, a nebo pouze v malém množství. A navíc si dejte velký pozor na to, zda jde o originál a nikoliv o umně vyrobenou kopii. Při dnešních technologiích a materiálech se totiž dají plastové díly poměrně dokonale vyrobit a mnoho jejich kopií se také prodává.

Plastové součástky tedy posuzujeme pouze podle toho, nakolik jsou vzácné samy o sobě, bez ohledu na to, na jakém modelu se nacházejí. Pokud se plastový díl vyráběl velkosériově, raději vůbec nepovažujte jeho výskyt na nějakém modelu za „neobvyklý“. Může jít o podvod, ale zdánlivě neobvyklá varianta mohla vzniknout klidně i bezděčně. Stačí, když se některým méně znalým sběratelům pomíchaly uvolněné plastové součástky z Yesteryearů a nasadili je pak „nazpátek“ podle toho, jak je to napadlo. 








Vypadá to na starší verzi Y-6B Bugatti 35 na pneumatikách s hrubým vzorkem. Jenže při prostudování modelu zjistíte podvod. Na tyto novější nižší ráfky se montovaly jen hladké pneumatiky.
 


Záměna pneumatik


U modelů řady Yesteryear se dají demontovat plastové pneumatiky dost ztuha a laik přitom může snadno vylomit ráfek z loukotí nebo výpletu kolečka. Šikovní podvodníci si ale s výměnou pneumatik modelu umějí snadno poradit. Obvykle toho zneužívají při podvodech s „nejstaršími“ variantami modelů Y-6B Bugatti 35, Y-7B Mercer a Y-16A Spyker s šedými gumami. Nepoctivci je nejčastěji získávají z vraků nejstarších modelů Y-15A Rolls Royce Silver Ghost, kterých se šedými gumami vyrobilo nejvíce. Různé operace se ale dělají i se starším typem černých pneumatik s hrubým vzorkem.


Starší šedé nebo černé vroubkované obruče ze starých modelů se dokonce stávají i artiklem mezi sběrateli. Pravost modelu se vzácnými pneumatikami byste si proto měli ověřit podle odborné literatury. U některých variant to ale nezjistíte ani tímto způsobem, protože se šedé a černé pneumatiky někdy montovaly na stejné verze podvozku a karoserie. Proto buďte spíše skeptičtí pořizujte si „nejstarší“ Yesteryeary jen za takovou cenu, která odpovídá hodnotě běžnější verze a dalšího modelu, ze kterého se daly vzácnější pneumatiky daly získat.


Úpravy a výroba nepravých plastových součásti modelů



Některé falešné díly mohou vzniknout úpravou. „Bílá kniha“ MICA například varuje před „pančovanými“ vzácnými verzemi Y-4B Opel, které mají plastovou střechu s okénkem vzadu. V Británii byly zaznamenány případy, kdy se tyto modely objevily s uměle vykrojenými okénky. Běžnou „úpravou“ jsou také náhrady ztracených sedaček vzácnějších verzí Y-4B Opel, Y-9B Simplex a Y-12B Thomas s kovovými držáky novějšími sedačkami. Jejich malé držáky na bocích stačí jednoduše odříznout.









Tyto nepravé repliky extrémně vzácných sedaček Y-8B Sunbeam pocházejí ze Slovenska. Také krabičky jsou reprinty. V tomto případě výrobci přiznávají, že jde o kopie. Je ale otázkou, co se děje dále s kopiemi, které ve větším množství prodají.
 


Velice opatrní také buďte při posuzování modelů s plastovými částmi, které se vyskytují vzácněji. Ty lze pořídit z jiných zničených modelů. Ještě nebezpečnější je ale to, že se při dnešních technologiích některé díly už dokonce podvodně vyrábějí. Naštěstí je taková výroba drahá, takže se podvodníkům vyplatí vyrobit jen menší jednotlivé díly a ne už komplet masky a obou sedaček modelu.

 

Podle dosavadních poznatků se v zahraničí i u nás vyskytly tyto přiznaně nebo podvodně vyrobené nepravé plastové díly: černá nebo světle zelená sedačka Y-8B Sunbeam; černé sedačky Y-10B Mercedes (mají jednodušší tvar); figurky na Y-4B Horse Drawn Mason Fire Engine a vložka chladiče na Y-13B Daimler. Vynalézavost podvodníků je ale velká, takže buďte opatrní i v dalších případech, hlavně když si pořizujete vzácnější verze modelů.

 


Pokud máte jakékoliv zkušenosti s podvodnými diecast modely, neváhejte a hned je napište na info@diecast.cz. Vaše informace pomohou všem poctivým sběratelům.


 


Další díly:


 


Podvodné modely Matchbox – 1. díl: CO SE FALŠUJE


 


Alexandr Pícha


 


Připravujeme další články o technikách podvodných úprav diecast modelů.


 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *