JSOU SBĚRATELSKÉ BURZY S MODELY MATCHBOX V KRIZI? – červen 2007

 

I na předprázdninovou burzu v Praze dorazila většina skalních prodejců, včetně těch, kteří provozují kamenné i internetové obchody. Objevili se i někteří pravidelní zahraniční prodejci, hlavně ze Slovenska, ale i z Německa, Polska, Maďarska, Itálie nebo Belgie. Nepřijel naproti tomu sběratel z Bulharska, který zásobil v minulosti burzu mnoha modely Matchbox vyrobenými v bulharské licenci. 

 




Brno, 9. června 2007. Kolem stovky skalních příznivců setkání sběratelů je opravdu málo.

 

No 1-75: Nejlepší situace je v sérii Matchbox No 1-75. Malé modely Matchbox ze série No 1-75 jsou u nás stále většinou ještě levnější než v zahraničí. Nabídka je poměrně široká a za rozumné ceny. Například modely Superfast v krabičkách ze sedmdesátých let za ceny kolem 300 Kč, Regular Wheels z druhé poloviny šedesátých let kolem 600 Kč. Bez krabiček jsou ale nejmenší autíčka prodejná hůře. Ceny ovšem už rostou u modelů z padesátých let. Nejmenší autíčka v číslech A a B se pohybují zhruba od 1500 do 2500 Kč v krabičkách. Tyto modely se ale prodávají dobře i bez krabiček v cenách od 800 – 1100 Kč. Za 1100 Kč třeba Cadillac Sixty Special nebo i Ford Fairlane s poškozenou nálepkou.

 

Models of Yesteryear: Zjevně ve slepé uličce je v současné době na českých burzách situace v sérii Matchbox Yesteryear. Prodávající i nakupující se totiž nedokážou srovnat s tím, že ceny jednotlivých modelů této řady jsou i mnohonásobně rozdílné podle toho, jak je verze nebo její krabička vzácná. Třeba Bentley nebo Sunbeam nejsou totéž co Renault ze stejné doby a takový Mercedes se zelenou střechou z druhé poloviny let může být o dost dražší i než áčko z let padesátých.

 

Autor mnoha článků na stránkách DieCast.cz Ing. Libor Mikš u svého stolu na Burze v Brně.
  

Méně znalí sběratelé, kteří neznají stupeň vzácnosti jednotlivých verzí, proto často nechápou, proč by měli za jednu ypsilonku s šedesátých let dávat i čtyřciferné částky, když jinou koupili i s krabičkou třeba za 350 korun. Prodávající zas přestávají na burzy nosit yesteryeary, které se tam dají prodat jen za vysloveně dumpingové ceny. Tyto modely totiž mohou v pohodlí domova často vydražit za mnohem vyšší ceny na internetové aukci.

 

Ceny ypsilonek jsou teď na nejnižší možné úrovni, takže kdo je sbírá, má teď asi nejlepší příležitosti. Běžná „áčka“ stála na burze v Praze bez krabiček kolem 1000 Kč, v krabičce sběratelé tyto modely kupovali v cenách do 2000 Kč. Běžnější modely v celopapírových krabičkách se daly na červnových burzách koupit tak za cca 500 – 600 korun. Ovšem výběr byl oproti minulosti malý. Běžně dostupné modely v okénkových krabičkách G za poslední roky spadly na 350 – 450 korun. Velice zřídka se také objevovaly vzácné varianty, a když tak byly naopak předražené. Třeba v Brně se neprodal Aplegreen nabízený bez krabičky za 4 800 korun, což byla mimochodem o 1000 Kč vyšší cena, než za jakou se nedávno nabízel na www.diecast.cz.


 


Další řady Matchbox: Levnější než v zahraničí byly některé modely Matchbox ze série King Size v okénkových krabičkách, některé se objevily i v cenách i do 1000 Kč. Výběr ale nebyl úplný. O řadové modely King Size bez krabiček byl zájem velmi malý. Jiná už byla situace v řadě Major Pack, po kterých je teď celosvětově velký hlad. Jejich ceny šly nad 1200 i 1500 Kč. I bez krabiček se nabízely za ceny 500 – 700,- Kč i výše.

 

Sběratel Eduard Pařízek u svého stolu na pražské červnové Burze. Ani v hlavním městě to nebylo s účastí světoborné.  

Trendy: Nejvíce se teď u nás sbírají modely série No 1-75. Ovšem přibývá sběratelů. kteří sbírají všechny série. Zájem je zejména o období Regular Wheels do roku 1972. Překvapivě málo sběratelů se víc orientuje ve variantách modelů Yesteryear. Celkově převažuje u sběratelů snaha mít aspoň část modelů v Mint stavu s krabičkou. Samozřejmě, že se zejména u vzácných variant dělají při posuzování stavu modelu kompromisy.

 

Zajímavé je věkové složení návštěvníků burz. KSK pochopitelně v tom směru nevede nějaké statistiky, ale obecně většina dlouholetých burzovních harcovníků tvrdí, že na burzy chodí stále víc starších sběratelů. Mladí i za cenu rizik s tím spojených nakupují stále více na aukcích přes internet. Pozitivní je, že se začínají objevovat, byť ne masově, další noví sběratelé.


 


Své připomínky a postřehy pište na info@diecast.cz.


Alexandr Pícha


 


 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *