Systém kódování modelů Matchbox a přehled sérií

 Označování variant na stránkách diecast.cz je dáno následujícím vzorcem:


a-xb/yc 


Neexistuje univerzální systém kódování modelů MATCHBOX, takže způsoby kódování použité v různých publikacích se mohou vzájemně lišit.


Proměnná a (velké písmenko určující příslušnost k jedné ze sérii MATCHBOX) a proměnná X (katalogové číslo modelu) by měly být ve všech systémech stejné, neboť byly přiřazeny výrobcem. Hodnoty proměné a jsou uvedeny v přehledu sériií níže.


Proměnná  b je velké písmeno a nabývá postupně hodnot A, B, C atd. Písmeno A označuje první model vydaný pod daným katalogovýn číslem, B označuje model druhý, C třetí atd. V katalogu M.I.C.A., ale i v jiných, jsou místo písmen použita opět čísla. Písmena jsou možná méně systémová, ale podtrhují tradiční rozdělení na „áčka“ , „béčka“, „céčka“ atd.


Proměnná y – je číslo označující pořadí varianty (viz tabulky variant). Popis variant v jiných publikacích se může podstatně lišit!


Proměnná c je malé písmenko označující subvariantu (například jiné zbarvení kovové součásti zlaté/stříbrné, jiný volant a pod). U většiny modelů rozlišení na úroveň subvariant není uplatněno.  


Příklad: Y-1B/3b označuje třetí variantu modelu Ford T s reflektory bez třmenů


 


Přehled jednotlivých sérií MATCHBOX
(proměnná a ve vzorci)


P – „předmatchboxovské“ období – výrobky firmy LESNEY před rokem 1953 a výjimečně po roce 1953 nezařazené do žádné ze sérií. Tyto výrobky neměly firmou LESNEY přiřazeno žádné katalogové číslo.

No– základní série MATCHBOX 75 – Regular Wheels (RW). Ovšem v některých systémech kódování se žádné označení pro sérii 75 RW nepoužívá a kódy modelů začínají přimo katalogovým číslem. Výroba série 75 RW byla zahájena v roce 1953 a v letech 1969/70 přešla do série SUPERFAST (SF)

A – Accesories – série doplňků k autíčkům (benzínové pumpy, garáž, dopravní značky apod.). Tato série se vyráběla poměrně krátce.


Y – Models of Yesteryear prestižní série dopravních prostředkůminulých let“. Výroba zahájena v roce 1956. 


M Major Packs – proto je někdy označována také kódem MP. Modely některých autíček, např. kvůli přívěsu nebo návěsu, by se do standardních krabiček nevešly. Proto vznikla tato série. Výrona zahájena v roce 1960. Vyráběla se také poměrně krátkou dobu, a nakonec se stala součástí série King Size.


G – Gift Pack – dárková balení obsahovala více modelů.Někdy zde byly tématicky kombinovány např. modely série 75 a série Major Packs.


K – King Size – královská velikost, modely v této sérii byly opravdu o poznání větší a detailněji propracované. Tato série byla později změněna na SUPERKINGS (SK).


R – Roadway – Doplněk k modelům Matchbox. Na kartonových deskách bylo vyobrazeno určité prostředí, např. závodní dráha nebo centrum Londýna.


MG  – Matchbox Garages – a další podobné série představovaly doplňky k modelům – společné garáže, autoservis, hasičskou stanici a další. Jsou to následovníci série A, ale jsou mnohem rozsáhlejší a jsou baleny v mnohem větších krabičkách.


TPTwin Pack – tato série vznikla až po roce 1973. Obsahovala vždy dva modely ze základní série, např. traktor s přívěsem a pod. Některé varianty modelů se objevily pouze v balení TP.


CY – Convoy – největší projekt firmy MATCHBOX po roce 1973. Série silničních tahačů s různými typy návěsů.


SB – Skibusters – série kovových modelů letadel


DY Dinky – „retro“ série modelů v měřítku 1/43 byla připominkou tohoto významného, ovšem v té době již zaniklého anglického výrobce „diecast“ modelů.


 


Nutno podotknout, že výčet sérií po roce 1973 není kompletní. Ale výrobků pod značkou MATCHBOX je ještě mnohem více. Mimo jiné se firma také „svezla“ na vlně enormního zájmu o tzv. kity – plastové stavebnice, v prúběhu 70. a 80. let minulého století.


text Libor Mikš 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *