1963 BUICK RIVIERA a model 1/43 FRANKLIN MINT

 

’63 Riviera v podání 1/43 Franklin Mint

 

Pokud jde o celkový dojem z kovového modelu Franklin Mint (dále FM), auto v měřítku 1/43 působí stejně dravě a přitom elegantně jako skutečný vůz. Unikátní jsou otvírací dveře a motor. V detailech modelu ale najdeme řadu kompromisů.

 

Přední části skutečného Buicku Riviera vévodí celkem jednoduchá maska se čtveřicí kulatých světlometů a blinkry zabírajícími celou čelní plochu předních blatníků. Zde lze snad modelu vytknout pouze maličkost, že maska skutečného auta má 11 vodorovných žeber, u modelu jsem jich napočítal pouze 9, což považuji za drobný detail.

Horší je to ale již se znakem na kapotě. Ročník 63 měl na přední kapotě tři erby v kruhu typické pro Buick, ročník 64 se potom pyšnil stylizovaným R v chromovém oválu. Nic z toho u modelu nenajdeme, nutno ale podotknout že v M 1:43 by bylo pravděpodobně příliš složité a nákladné vyrobit a instalovat lept znaku, ale alespoň obtisk by se hodil zvlášť když se podle popisu Franklin Mint jedná o modelový ročník 63, který ještě neměl emblém tak složitý pro modelové zpracování ve formě například již zmiňovaného obtisku.

 

Z bočního pohledu na první pohled zaujmou chromové lemy blatníků, jenž plynule přecházejí v boční lišty přesně jako u skutečného auta. Zde nelze FM nic vytknout. Snad jen falešné výdechy na zadních blatnících by si zasloužily větší zdůraznění skutečného tvaru a nikoliv pouze pouhé dvourozměrné obtisky s jednoduchým naznačením lemů výdechů. Naopak nápis Riviera na předních blatnících ve formě obtisku je zcela věrohodný a v tomto měřítku by pravděpodobně lept tohoto malého detailu nedopadl nejlépe. ___________________________________________________________

 

Zadní partie modelu je vcelku dobře zpracována. Za povšimnutí stojí především rámeček poznávací značky, který dokonale odpovídá skutečnosti. Zadním světlům by ale určitě slušelo logo R, které je tak typické pro řadu Riviera, a to alespoň ve formě obtisku nebo leptu. Otázkou zůstává umístění nápisu BUICK uprostřed zadního víka. Na fotografiích skutečného vozu z roku 1964 totiž tento nápis nenajdete. ___________________________________________________________

Na modelu Buicku z roku 1963 je vidět odlišný nápis na zadní kapotě oproti 1964 Buicku Riviera (předchozí obrázek nahoře).

 

A nyní již otvíráme dveře modelu. Tady nelze FM prakticky nic vytknout, interiér včetně palubní desky, sedaček i výplně dveří je velice pěkně a autenticky propracován, což je ostatně obvyklé u většiny modelů Franklin Mint. Zde je potřeba upozornit třeba na zdůraznění takového detailu. jakým je třeba kryt reproduktoru na opěradle zadního sedadla.

 

Na závěr si nechám pár postřehů o pomyslné třešničce na dortu modelové věrohodnosti 1963 Buicku Riviera, kterou je bezesporu samotný motor a podvozek. Motor je velice věrně zachycen, perfektně jsou zpracovány především víka ventilů a kryt čističe vzduchu, jenž vévodí celému motorovému prostoru ostatně jako u většiny amerik této doby. Jedinou odlišností je snad jen to že kryt čističe vzduchu skutečného auta je ozdoben nápisem Wildcat (divoká kočka).

 

Také podvozek je podobně jako u všech modelů Franklin Mint zcela proveden autenticky. Má i takové detaily jako například přední ramena, spodní partie samotného motoru, výfukové potrubí včetně tlumičů, celý rám včetně detailně propracované zadní nápravy, jenž je dokonce opatřena vinutými pružinami. Ty jsou „pouze“ vytvarovány z plastu a nejsou tedy funkční. ___________________________________________________________

 

1963 Buick Riviera je jedním z nejlépe provedených modelů v měřítku 1:43. Modelová jemnost sice nedosahuje v detailech kvality v dnešní době snad nejvěrohodnějších modelů Minichamps, ale to je podle mého názoru malá daň za otevírací dveře a kapotu a především za velice autentické ztvárnění motorového prostoru. Modely s otevíracími kapotami a propracovanými motory v měřítku 1:43 v současné době produkuje jako jedna z mála pouze firma Kyosho, která se ale nezabývá americkými automobily.

Model 1963 Buick Riviera od firmy Franklin Mint v měřítku 1/43 lze sehnat v ceně od asi $55, nebo 1200 Kč.

SEZNAM MODELŮ 1/43 FRANKLIN MINT NAJDETE >> ZDE

text a foto: Tomáš Mikulica

Kontakt na autory článku je v rubrice O webu. Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *