Hodnocení stavu opotřebovanosti kovových modelů

 


Nepřesnější je stupeň Mint, který jednoduše nepřipouští žádnou chybu. Přesnost a poctivost při stanovení dalších stupňů se dá velice dobře přirovnat k situaci ve škole, když učitel stanovuje známku za slohovou práci. Je stejně subjektivní, velmi často diskutabilní, někdy spravedlivé jindy se vším všudy prostě odpovídající osobnosti učitele. Použijeme ho proto při vysvětlení jednotlivých stupňů při hodnocení stavu opotřebovanosti modelů.


 


známka 1: Mint – zbrusu nový, neopotřebovaný    


známka 1-: Near Mint – blízký stavu Mint


známka 2: Excelent – vynikající


známka 3: Very Good – velmi dobrý


známka 3-: Good – dobrý


známka 4: Fair – přijatelný


známka 5: Poor – mizerný, bezcenný

  

1: Mint – zbrusu nový, neopotřebovaný    


Toto hodnocení prostě znamená, že model je absolutně v pořádku. Jako výjimku lze uznat hodnocení typu: „Mint s výjimkou 1mm porušení laku apod.“. V tomto případě vás hodnotící přesně upozorňuje na chybu. Podezřelé je ale hodnocení typu: „Mint, možná najdete nějakou chybičku, ale spíš ne.“ Je časté zejména v případě, kdy se sami nemůžete o stavu modelu přesvědčit a prodávající se tak vyvozuje ze zodpovědnosti.

 

1-: Near Mint – blízký stavu Mint


Toto hodnocení má význam hlavně tehdy, když hodnotící přesně specifikuje€, proč model není Mint, ale skoro Mint. Uznat lze například: Near Mint, na nálepce chybí 2 mm červené okrajové linky. Pokud ale hodnotící důvod označení „skoro“ neuvede, můžete čekat cokoliv a doufat, že to „skoro“ nebude opravdu závažná chyba.



Příklad modelu v Mint stavu. Na laku není zádná oděrka, nýty osiček nejsou rezavé a zranitelná zlatá barva není osoupaná. Nedokonalosti z výroby jako přetažení tahu štětce nebo naopak neúplné přetření bočního pístu nijak nesnižuje hodnocení, protože takto to už odpovídá kvalitě produkce a takto model opustil výrobní dílny.


 

2: Excelent – vynikající


V tomto případě se ocitáme ještě více na tenkém ledě. Samo slovo „vynikající“ zní hezky, ale je to už známka 2 – chvalitebný a nikoliv výborný. U pojmenování tohoto a dalších stupňů si musíme dát pozor na ošidnost angličtiny, která podle anglo-americké mentality uživá často silnější výrazy pro pozitivní hodnocení, než je zvyklé v poněkud skeptičtěji laděné češtině.


 


3; 3-; 4 a 5: Very Good, Good, Fair a Poor


Všechny tyto stupně mají význam odpovídající známkám, které známe velmi důvěrně už ze školních let. Modely v tomto stavu nejsou bezcenné, ale slouží přece jenom doplnění sbírky hlavně o exempláře, do kterých nechceme tolik investovat. Nejčastěji to jsou varianty modelů, které už máme v Mint nebo Near Mint stavu a slouží nám jen k doplnění celkového obrazu produkce naší oblíbené řady.


 




Alexandr Pícha



 

Kontakt na autory článku je v rubrice O webu. Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz . 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *