Velký test 1/43 modelů 1955-57 Ford Thunderbird – 1. díl


 



Minichamps + Matchbox + Franklin Mint + Brooklin


Je to pochopitelné, protože tento klasický sportovní vůz uchvátil především řadu výrobců opravdových automobilů, kteří ho dlouho otevřeně nebo v náznacích kopírovali. Slavným americkým T-Birdem se nechali inspirovat karosáři západoněmeckého 1958 DKW 1000 Sp, ale třeba i československý AZNP se svou 1959 Škoda Felicia.




Porovnáváme modely ročníků 1955 a 1956 Thunderbird (vpředu Franklin Mint, vzadu Minichamps). Novější typ má jen rozšířený zadní nárazník a rezervou umístěnou fešácky vzadu.


 





Zajímavé je, že čím více je styl T-Birda dokonalý, o to obtížnější je vyrobit ho jako model. Asi nejlépe se to povedlo firmě Revell jako 1/18, ale to je jiná kategorie. Přestože v měřítku 1/43 vypadá řada modelů věrněji než ve větších velikostech, o Fordu Thunderbird to zcela neplatí. I prestižní výrobci se dobírali k co nejlepšímu ztvárnění T-Birdu dost klopotně. Zjistíme to, i když vybereme modely 1/43 tak renomovaných značek, jakými jsou Brooklin, Franklin Mint, Matchbox a MiniChamps. Pro zajímavost je můžeme okrajově porovnat také s československým „T-Birdem“ – se Škodou Felicia od Abrexu.


 




Takhle by vypadala Felicia (Abrex) parkující mezi T-Birdy (Matchbox a Minichamps). Inspirace mladoboleslavského AZNP Škoda je zřejmá, jen ty rozměry jsou evropské.


 



Nejprve se podívejme na celkový dojem z jednotlivých modelů. Jakkoliv mohou jednotlivé parametry vyznít ve prospěch toho nebo onoho modelu, rozhodující je jeho celkový dojem.


 


1990, No.13 Brooklin, 1956 Ford Thunderbird


Brooklin debutoval s tímto T-Birdem koncem osmdesátých let. Celkový dojem z modelu nasvědčuje, že britskému výrobci nesvědčí automobily sportovního střihu s dynamickým designem. Skutečný Ford sice nepůsobí nijak křehce, ale rozhodně nepřipomíná tank, jak by se mohlo zdát podle masivního provedení modelu od Brooklinu. Abychom byli spravedliví, uveďme ještě mimo tento test, že Brooklinu vydal kolem roku 2000 poslední verzi dvoumístného Thunderbird, a to typ 1957. Ten sice také nepůsobí dokonale, ale přeci jen lépe než tento 1956 T-Bird, hlavně proto, že je ve verzi convertible se sundanou střechou. Chvályhodná je snaha o autentické americké poznávací značky, ale v pojetí od Brooklinu působí trochu jako plácačky.


 


1987, Franklin Mint – The Fifties: 1956 Ford Thunderbird


Také modelu od Franklinu chybí lehkost skutečného T-Birdu. Mezi minichampsy ani solida ho umístit nemůžete, ale mezi brookliny a starší frankliny ze série Fifties zapadne a nadělá tam hodně krásy. S málokterým modelem ve velikosti 1/43 si také můžete dopřát to potěšení prozkoumat motor, podvozek a otevřít si dveře. Zpracování těchto skupin je navíc tak pracné, že franclinu prominete i menší jemnost ve finiši, kterou má Minichams. Tento model sice působí, jako by měl o trochu větší výšku než skutečný T-Bird, ale jak se střechou tak bez ní vypadá relativně autenticky. Sundávací střecha ale přece jenom tomuto modelu nesedí tak jako jemnější provedení, které mají Franklinovy 1957 a hlavně 1958 Chevrolet Corvette.


 




Čtveřici soupeřů vévodí na této fotografii Franklin Mint, který má jako jediný otevírací dveře i motor a sundávací střechu.


 


1992, DY3 Matchbox-Dinky: 1955 Ford Thunderbird


Model vypadá docela věrně, dokonce více než 1957 Chevrolet Corvette se stejné řady Matchbox-Dinky 1/43, který má nižší a širší masku než auto ve skutečnosti. Modely krátce vyráběné řady Matchbox-Dinky mají tak trochu krizi identity. Pojetím to nejsou ani Matchbox Yesteryear, v jejichž řadě tak trochu jsou, ani Dinky a kvalitou ani Minichams. Ale na to je tento vůz celkem solidně zpracovaným modelem. Jeho levnější původ ukazuje hlavně interiér, ale kdo chce šetřit, je pro něj docela dobrým kompromisem ve sbírce 1/43. Sympatické je, že auto má aspoň vzadu poznávací značku.


 


2003, Minichamps: 1955 Ford Thunderbird



Ve srovnání s vozy 1/43 od jiných firem působí tento Minichamps jako menší. Na pohled ale vypadá zejména svým nízký předkem docela autenticky jako skutečný T-Bird. Trochu nesmyslně působí anténa na předním blatníku, která je přece jenom v tomto měřítku tlustá a tím tento detail modelu škodí. Model má jinak klasicky jemné zpracování detailů Minichampsu. Škoda jen, že namísto poznávacích značek jsou jen čísla roku výroby. Partie zadní lišty za sedačkou a úchyty pro střechu (model se s ní nevyrábí) jsou kupodivu jen malované a je to znát. Celkově kvalita tohoto vozu ani v dobrém ani naopak nevybočuje z průměru Minichampsu.


 




Modely T-Birdů v pořadí Minichamps, Matchbox, Franklin Mint a Brooklin.


 



2. pokračování zde >> KLIKNI



Alex Pícha



Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *