Y-9B 1912 Simplex

 

Měřítko 1/48                                                                            Roky výroby popisovaných verzí: 1975 – 1988

 









Na nových kolech v červené barvě se Simplex začal prodávat až v roce 1975. Na pozdějších modelech karoserie znatelně ztmavla.

Dostupnost: Model Dostupnost:  Velmi raritní, tedy Very Rare je přechodový model se starým barevným schématem zlatá karoserie, jahodové blatníky již na nových kolech. Stejně je hodnocen také poslední model s diorama, ale vyrobený na Makau. Difficult, vzácnější, jsou červené modely s černými blatníky a oranžově žlutou střechou. Ještě vzácněji, Scarce, hodnotí MICA modely i s oranžově žlutou mřížkou.

 

Barva modelu: Pomineme-li přechodovou verzi, která musela zřejmě vzniknout v roce 1973, nastoupil roku 1975 Simlex celý ve světlejší červené barvě s černou střechou a světle žlutými sedadly a mřížkou. U pozdějších modelů červená barva blatníků a karoserie znatelně ztmavla. Standardní stříbrná 12ti paprsková kola, později i červená, nemívají bílý lem.

 

V roce 1979 se začaly blatníky stříkat černou barvou, karoserie zůstala tmavě červená a střecha je buď černá nebo jasně žlutá. Oranžově žlutá střecha se na modelech začala objevovat od roku 1983, ale bývá k vidění méně. Většinou červená kolečka mívají pneumatiky s bílým lemem.

 








Modely s černými blatníky se liší různou barvou střechy, poslední oranžově žlutá vpravo je vzácnější. Také odstín žluté na sedadechl a mřížce kolísá. Kola bývají většinou červená, ale vyskytují se i chromovaná.  
 

Žlutou barvou se karoserie začala stříkat od roku 1986. Blatníky má tento model černé, sedadla dostala barvu světle hnědou. Alternativně se montovala žlutá nebo černá střecha jako na předchozí modely, ale kolečka jsou tentokrát zlatá. Tento model se dodával pouze s diorama. V roce 1988 se vyrobilo ještě pár těchto modelů na Makau. Jsou velmi vzácné a liší se zejména tmavě hnědými sedadly a také tmavšim odstínem žluté na karoserii. Mimoto již mají samozřejmě na spodku i na krabičce nápis MADE IN MACAU.

 








Poslední verze Simplexu se žlutou karoserií jsou součástí diorama. Vzácný model vpravo z Makaa má o něco tmavější hnědá sedadla, ale rozhodující je nápis vespod MADE IN MACAU. Černá nebo žlutá střecha není směrodatná.

 

Krabičky:  Červené modely se nacházejí v oranžových krabičkéch woodgrain typu H1 a H2. Červené Simplexy s černými blatníky se balily do slámových boxů I1I4. Diorama je ve větších tmavě červených anglických krabičkách typu J, výjimečně J1 z Makaa.

 

Další informace naleznete u popisu starších verzí.



    


text a foto Libor Mikš


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *