Y-9C 1920 3 Ton Leyland Lorry

 

Měřítko 1/62                                                                                  Rok výroby: 1985

 










Y-9C byl pro Matchbox prestižní záležitostí a chtěl, aby jej tak vnímali i sběratelé. Patří k nejlépe propracovaným ypsilonkám. Model ma snímku ma stupačky výše, poloha níže je vzácnější.

Dostupnost: Y-9C Leyland není běžným modelem, ale lze jej dnes sehnat za relativně příznivou cenu, která je v nominálu zhruba třetinová proti té z konce 80. let. I u tohoto modelu byly zjištěny varianty. Stupněm Difficult jsou hodnoceny modely s bílými sedadly a modely s níže položenými stupačkami.  

 

Popis a historie:  Model Leylandu se do série ypsilonek dostal již po druhé. Se svým starším jmenovcem má ovšem pramálo společného a zpracování je diametrálně odlišné. Model má kovovou kabinu s kapotou, otevřenou korbu a spodní desku. Rám pro uchycení náprav je již z červeně probarveného plastu, stejně jako blatníky. Model je vpředu doplněný o černé plastové reflektory, masku chladiče  a stupačky zboku, které bývají namontované ve dvou polohách, níže nebo výše. Vložený plastový interiér postrádá volant a ovládací páky. Plná kola jsou unikátní pouze pro tento model a jsou vybavená i plnými obručemi. Slepé přední partie jsou asi největší slabinou celého modelu. Vybarvení skel reflektorů a mřížky chladiče by čelní pohled velmi vylepšilo



 

Barva modelu: Temně zelená barva karoserie s korbou není příliš výrazná, ale model oživují obtisky s logem firmy A. LUFF & SONS Ltd. Vnitřek modelu má barvu světle hnědou, smetanovou nebo bílou.

 

Krabičky: Model Y-9C se prodával pouze v krabičce O s nápisem LIMITED EDITION a cerifikátem. Bez této krabičky je model sběratelsky bezcenný.

    









Leyland byl prvním modelem v luxusní zlato-červené krabičce typu O.  Každý vyrobený model měl své jedinečné výrobní číslo natištěné uvnitř krabičky. Součástí balení je i červený cerifikát autenticity.

 

Model ve své době: Pro podporu prodeje firma Matchbox začala vyrábět určité modely jako „LIMITED EDITION“ pouze pro sběratelské účely. Standardní limitky jsou pouze jinými barevnými verzemi běžných modelů s jinými potisky. Tyto modely se zpočátku ani neobjevovaly v katalozích.

Leyland zahájil sérii vysoce prestižních modelů dodávaných v kazetách typu O, které se uváděly do prodeje vždy před vánocemi. Navazoval na „Connoisseur Set“ vydaný o rok dříve, ten však obsahoval pouze varianty dříve vyráběných modelů a jako celek neměl samostatné katalogové číslo.

Z celkového množství 40.000 vyrobených Leylandů se převážná část dostala do obchodů v Británii a Austrálii. Po ukončení výroby firma údajně formy zničila, takže tento počet by měl být konečný. Ovšem s cenou 15 liber, tedy více než trojnásobnou oproti běžným ypsilonkám, se zdaleka neprodával tak dobře, jak se očekávalo. Velké množství modelů zůstávalo ležet ve skladech. Přesto přísně limitovaný Leyland byl dlouho nedostupným snem mnoha sběratelů a jeho cena u nás dosahovala až 1500,- Kčs. 

 

Skutečný 1920 3 Ton Leyland Lorry: Anglická firma Leyland Motors Ltd. Vznikla v roce 1907, vyráběla i osobní vozy, ale dlouhou dobu byla známá zejména jako  výrobce vozů užitkových. Po mnoha peripetiích nakonec skončila jako součást koncernu Rover, ovšem ani ten již dnes není samostatnou firmou.  Třítunový náklaďáček byl velmi rozšířený zejména díky tomu, že jej ve velkých počtech objednala anglická armáda v průběhu 1. světové války. Armádní vozy firma po válce upravila pro civilní účely a jejich nosnost zvýšila na 4 tuny. Tento typ byl vzorem pro jeden z prvních yesteryearů Y-7A Leyland z roku 1957.   


text a foto Libor Mikš


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *