Péče o diecast modely – část 1. Prevence. Zásady vystavování a skladování kovových modelů

 


Místnost pro uložení a vystavování našich modelů


Pro místnost, ve které modely vystavujeme nebo skladujeme, platí alespoň tyto základní podmínky:



  • bezprašnost;


  • konstantní pokojová teplota v běžném rozmezí 20-24°C a relativní vlhkost vzduchu kolem 40%;

  • bez chemických výparů;

  • bez mastných par;

  • bez cigaretového kouře, který způsobuje hnědnutí zejména bílých částí modelů;


  • absolutně bez dopadu slunce.

Zajištění těchto podmínek by nemělo být složité, snad jen je dobré pamatovat na pravidelné vysávání prachu z koberce a nábytku a vyvětrání. Větrat je obecně vhodnější časně ráno nebo večer, kdy je ve vzduchu díky nižší teplotě méně částic prachu. Naprosto nevhodné je skladovat modely ve sklepních a půdních prostorech, pokud k tomu nejsou uzpůsobeny. Ve sklepech je zpravidla vysoká vlhkost vzduchu a nízká teplota. Na půdách, zvláště když nejsou zaizolované, dochází k extrémním klimatickým podmínkám. V zimě je tam nízká teplota a vysoká vlhkost, v létě horko a vlhkost může extrémně kolísat nahoru i dolů podle počasí.

S vysokou teplotou se ruku v ruce vyskytuje i vysoká prašnost. Nízká vlhkost vzduchu zapříčiňuje vznik statického náboje, který nám prach k modelu doslova přitáhne (statického náboje můžeme v ojedinělých případech naopak využít k odstranění prachu z modelu, ale o tom si povíme v některém z příštích článků). Elektrostatický náboj se v prostředí výrazně snižuje, pokud je okolní vlhkost udržována nad 35%. Je také nevhodné vystavovat modely na otevřené polici. Jednak trpí víc proměnami teploty a vlhkosti a navíc se na ně neustále práší. A pokud je police dokonce v kuchyni, tak si model doslova obalíme mastnotou. Zkuste si třeba přejet prstem po vstupní mřížce digestoře.

Skladování kovových modelů


Chceme li model pouze skladovat a nikoli vystavovat (model určený k prodeji, výměně, nebo čekající po koupi na očištění atp.), je nejlépe jej šetrně zabalit a uložit v uzavíratelné krabici. Model je vhodné balit do měkkého a antistatického materiálu (například 100% bavlna). Balení do ubrousků, papírových kapesníků či dokonce toaletního papíru je nevhodné, neboť se z těchto materiálů uvolňují drobná vlákna, která vlivem statické elektřiny ulpí na modelu. Krabice pro uložení zabalených modelů by měla být uzavíratelná, aby do ní neproniklo světlo (je vhodné na krabici napsat její obsah, abychom ji nemuseli stále otevírat a zjišťovat co tam vlastně máme). Krabici samozřejmě uložíme tak, aby nemohlo dojít k jejímu mechanickému poškození, například šlápnutím, nebo shozením z výšky.


 


Vystavování modelů


 


Vystavit a přitom zachovat modely v dobrém stavu je ještě složitější a nákladnější. Musíme totiž zajistit nejenom výše uvedené podmínky v místnosti, ale také mít vhodnou a vhodně umístěnou výstavní vitrínku. Ta by měla být především prachotěsná. Vitrínka zároveň v žádném případě nesmí stát na místě, kam dopadá slunce. To totiž dokáže zdevastovat lak modelu a barvu i tvar plastových částí ve velmi krátké době. Dalšími vlastnostmi vitrínek jako ochrana proti mechanickému poškození nebo UV záření se budeme zabývat v některém z příštích článků.


 

Když už musíme vzít model do ruky…

…tak to provedeme pokud možno co nejšetrněji. Komu se potí ruce, měl by brát model do rukou raději v jemných rukavicích ze 100% bavlny, které v obchodech s pracovními pomůckami stojí pár korun. Pokud se ale chceme prohlédnou zblízka model například na burze, kde nemáme potřebné pomůcky s sebou, uchopíme ho do rukou co nejšetrněji, a to zejména za hrany karoserie nebo kolečka. V těchto místech totiž „nenaděláme“ zřetelné otisky prstů. A zásadně se prsty nedotýkáme obtisků! Tyto naše „podpisy“ jsou velice dobře vidět pod lupou a nebo při focení modelu. Takový otisk pak musíme odstranit, a to pouhým štětcem na prach nesvedeme. Model také neuchopujeme za plastovou střechu, neboť hrozí riziko poškození jejich úchytů ke karoserii.


 


Nemusím snad zdůrazňovat, že i na burze bychom měli mít ruce čisté s ostříhanými nehty, on takový nehet prevít, když se sveze po obtisku…


 











     

 Nevhodné uchopení modelu


 Vhodné uchopení modelu


 Vhodné uchopení modelu









 
 

 Nejšetrnější uchopení modelu


 Nejšetrnější uchopení modelu


Transport modelů

Jakékoliv přemísťování modelů je nejrizikovější pro modely a ještě více pro krabičky. Rozhodně se vyplatí přepravovat zvlášť model a jeho box. Drobné oděrky najdeme na krabičkách i modelech už z doby, kdy byly exportovány z výrobních dílen, ale od té doby je zejména papír boxů už mnohem křehčí a zranitelnější.

Pro zabalení modelů platí prakticky shodná pravidla jako pro jeho skladování. Model zabalený do jemného papíru nebo látky ale doplníme o další měkký materiál, nejlépe jemně obtočený bublinkový igelit nebo pěnové pecičky. Krabičku vždy umístíme do pevného obalu a pro jistotu ji také obtočíme třeba bublinkovým igelitem, se uvnitř nepotkoukla.


 


Někdy ale přijde v životě sběratelově i okamžik, kdy nezbývá než s chvějící se rukou modely vyčistit. O tom si povíme v souvisejících článcích, kde už popisujeme techniku čištění modelů a jejich jednotlivých částí, vybavení pomůckami a další zásady.


 


text a foto Zbyněk Tomeček


Související články:


Péče o diecast modely – část 2. Čištění „suchou metodou“


Péče o diecast modely – část 3. Čištění „mokrou metodou“


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *