Katalogy Matchbox

Historie katalogů Matchbox


Distribuční společnost MOKO a Lesney Products vydaly první katalog Matchbox v roce 1957, nejprve ve formě dvakrát přeloženého listu. Už v roce 1958 to byl svázaný sešitek. Nejprve byly rozměry větší, ale od roku 1961 se na dlouhá léta ustálila standardní forma kapesního (pocket) katalogu.


Modely Yesteryear se nejprve objevily v samostatném katalogu v roce 1959, který si vydala firma Lesney Products sama, bez označení MOKO. Souviselo to se spory vedení Lesney Products s majitelem distribuční společnosti Richardem Kohnstamem, kvůli kterým se v Lesney rozhodli vydávat modely Yesteryear bez značky MOKO. Ve stejném roce pak nicméně vyšlo ještě jedno vydání katalogu Matchbox, ve kterém už byly modely všechny modely. Až na vyslovené výjimky se pak v katalozích Matchbox poctivě uváděly všechny modely vozidel i příslušenství, některé novinky ale měly v době vydání katalogu trochu jinou podobu než později v sériové výrobě a v prodeji. V roce 1969 vydal Lesney dvě vydání katalogu, která se liší v doplnění několika novinek ve všech sériích.



Věrný certifikovaný reprint druhého vydání 1959 Matchbox katalogu.


Naopak v sedmdesátých a dalších letech Lesney a pozdější vlastníci značky Matchbox několikrát vydali jeden katalog pro dvouleté období. V roce 1982 Lesney totiž neodolal konkurenci zejména amerického Mattelu a zkrachoval. Noví vlastníci, kteří se navíc střídali, měli jinou obchodní politiku, a tak se koncem devadesátých let vytrácelo tradiční číslování sérií a tím i hodnota katalogů Matchbox. Poslední katalog Matchbox, který ještě dodržel tradici No. 1-75, vyšel pro léta 1996-97.


Také dnešní katalogy většiny současných výrobců diecast modelů už většinou nemají sběratelskou ani informativní hodnotu. Řada modelů se dnes totiž vyrábí nárazově na základě mometálních požadavků velkých distributorů nebo na příležitostné zakázky. Výrobci je proto často ani nezařazují do firemních katalogů.








Druhy katalogů Matchbox: Firma Lesney vydávala 2 základní druhy katalogů. Jednak to byly rozměrově větší, ale ze začátku černobílé katalogy pro prodejce. Pro sběratele pak vydával graficky velmi hezky zpracované „Pocket Catalog“ neboli kapesní katalogy Matchbox. Informační hodnota obou katalogů je srovnatelná. Katalogů pro prodejce ale bylo vydáno mnohme méně a mají proto na burzách i několikanásobně vyšší hodnotu. Katalogy Matchbox mají mnoho jazykových verzí, anglické, španělské, francouzské, ale i japonské a další.


 



Nejvzácnější nejstarší katalogy Matchbox jsou už tak nedostupné a drahé, že se vyplácí i výroba jejich profesionálních kopií. Certifikované reprinty nejstarších katalogů jsou prodávány za dost vysokou cenu, dokonce někdy i vyšší než pozdější originální katalogy Matchbox. V této rubrice budeme popisovat jednotlivé katalogy a jejich význam pro každé období modelů Matchbox. Když se objeví nabídka katalogu, zařadíme i inzerát. Pokud půjde o certifikovaný reprint, výslovně to u něj bude uvedeno. Jiné kopie katalogů prosím do inzerátů nenabízejte.


 


Informační a sběratelská hodnota: Katalogy Matchbox většinou spolehlivě zahrnují všechny modely svého roku. Byly ovšem vydávány koncem předchozího nebo začátkem daného roku, takže některé nové modely jsou ještě uvedeny v prototypových barvách, které se později ve výrobě změnily. Týká se to třeba Y-6B 1913 Cadillacu a některých dalších ve své době nově zaváděných modelů. Některé barevné verze starší katalogy nerozlišují, protože jsou malované. To je třeba případ Y-5B 1929 Bentley, který se krátce vyráběl v zelené metalíze (takzvaný aplegreen) a poté v sytě zelené barvě.


 


Některé vzácné modely zavedené koncem roku se v katalogu výjimečně neobjevily. Stalo se tak třeba se vzácnou verzí modelu Y-16C-1 Lagonda, který byl posledním modelem Yesteryear vyrobeným na kovových kolech. V katalozích Matchbox zpravidla také zcela chybí obrázky dobových krabiček.


 


 


 


Alexandr Pícha


 



 





Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *