Jeep v kovových modelech velikosti 1/43


 


 







Jedna z prvních verzí legendárního modelu Jeepu, který vyráběla britská firma Meccano jako součást kovových modelů značky Dinky.



1/43 Meccano Dinky:

 

Prvním zdařilým kovovým modelem Jeepu byl odlitek britské firmy Meccano, která ho pod značkou Dinky vyráběla ve Velké Británii a Francii v letech 1946 až 1979. Meccano měl také k Jeepu řadu doplňků jako řidiče a další vojáky, přívěsy s várnicí, raketometem a podobně. Model Jeepu byl nejenom na svou dobu velmi věrně provedený a značka Dinky s ním slavila velký úspěch. Dnes jsou zejména jeho nejstarší verze velmi ceněné.

 

 

Solido:

 

V měřítku 1/43 vyráběla od konce sedmdesátých let průměrně zdařilý model Jeepu francouzká firma Solido. Pro sběratele modelů ve velikosti 1/43 to byla dlouho jedna z mála možností, jak mít věrnější model Jeepu. Je ale škoda, že se tento Jeep nehodí k dalším oblíbeným kovovým modelům vojenské techniky od firmy Solido, protože ty se všechny vyráběly v měřítku 1/50. Samotný model Solido ale dnešní sběratele už příliš neuspokojí, protože je poměrně hrubý, zejména v podvozkové části. Firma Solido ho vyráběla ve vojenské a civilní verzi i s přívěsem.

 

 

1/43 Vitesse/Victoria:

 

Milovníka přesnějších modelů měřítku 1/43 poměrně uspokojí Jeep od dříve portugalské firmy Vitesse. Byl součástí řady Victoria zaměřené na lehké vojenské automobily, ať už jde o další slavná americká terénní vozidla jako Dodge nebo naopak německý KdF 82 Kübelwagen. Modely byly relativně dražší, ale v roce 2007 způsobila pozitivní cenový šok italská značka DeAgostini, která distribuje tento model za třetinovou cenu. Jediným kompromisem je přitom úspornější blister packové balení.

 







V nabídce italského distributora DiAgostini jsou modely z původního programu firem Schuco a Vitesse, ovšem za daleko výhodnější ceny
.

 

1/43 Cararama:

 

Překvapivě věrné zpracování Jeepu má i jinak vysloveně levná asijská značka Cararama. Na modelu je sice znát větší použití plastových dílů, ale pokud umíte vzít do ruky stěteček s odpovídajícím odstínem modelářské barvy a jemně přejet plastové detaily, je výsledek dokonalý.

 

 

Další měřítka a značky:

 

Jeep byl, je a bude vděčným námětem mnoha firem vyrábějící kovové modely. Zajímavé je, že první verzi z 2. světové války nevyráběly britské firmy Lesney a Corgi. Lesney zařadil do svého programu Matchbox No 72-B Universal Jeep v měřítku 1/63 až v roce 1968. Jde ale o pozdější verzi armádního Jeepu, který Lesney vyráběl v civilní trochu okrovo žluté barvě. Corgi má nyní Jeep v menším měřítku než 1/43 ve své řadě Fighting Vehicles.

 

Jeep se vyrábí ve všech standardizovaných měřítcích 1/72, 1/43, 1/24 a 1/18, ale také v dalších příležitostně vybraných velikostech. V naprosté většině případů je uváděný jako Jeep Willys. Je to asi fér, protože Ford Motors vyráběl Jeepy jen proto, aby se stačily pokrýt potřeby spojenců ve druhé světové válce. Vůz Bantam je naproti tomu jen ojedinělým námětem plastikových modelů.

 


 

-ax-

 


 

Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít pouze s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *