Nejdražší Matchbox z Vectisu za první pololetí 2007


 


Extrémně raritní No 62c Mercury Cougar, který se v červnu 2007 vydražil za $7,692.00, neboli asi 170 000 Kč, k čemuž je ale ještě nutné přičíst i dodatečnou marži (fotografie byla převzata z aukční síně Vectis).

 
Dražba v britské aukční síni Vectis byla opravdu dramatická. Když se částka v závěru blížila k 8 tisícům dolarů, lační sběratelé už přihazovali jen po malých částkách. Nejde zdaleka o nejvýše vydražený Matchbox, ale odborníci hodnotí výsledek jako další potvrzení toho, že se propad cen modelů někdejší firmy Lesney odrazil ode dna. Díky internetu se do oběhu dostala většina modelů, čímž jejich ceny klesly, ale další staré matchboxy se už asi neobjeví, takže jejich cena bohužel zas poroste.
 
Matchbox No 62c měl pestrý osud, podobný pozdějšímu Matchboxu Y-11C Lagonda Drophead ze série Yesteryear. Tato verze, za kterou zaplatil nový majitel přes 8 tisíc dolarů (i s aukčními poplatky), se vyráběla jen krátce koncem roku 1968. Proto má také krabičku typu E. V katalogu pro rok 1968 ale Mercury Cougar nenajdete, protože při sestavování plánu koncem roku 1967 vedení Lesney ještě jeho výrobu nezamýšlelo. V roce 1969 dostal model světle zelenou metalízu. V roce 1970 mu Lesney dal úplně nový podvozek s novými kolečky Superfast. A aby nebylo všem změnám dost, v roce 1971 dostala karoserie Cougaru úpravu dragster, tedy velká zadní kola, motor vystupující z otvoru v přední kapotě a ostře zelenou barvu. Tím historie malého modelu Cougar skončila, protože v roce 1972 už ho nahradil model vznášedla.
 


Cougar, neboli americká puma na Fordově fotografii automobilu, který posloužil firmě Lesney jako předloha hned pro dva, resp. tři modely – Matchbox No 62c, No 62d (dragster) a K-21 (snímek Ford Motor Company).

 
Předlohou modelu Matchbox No 62 v měřítku 1/86 byl úspěšný americký tzv. ponny car Mercury Cougar, který se vyráběl na bázi Fordu Mustang od podzimu 1966 do roku 1968. Vozy Mercury jsou svou cenou a luxusem v žebříčku koncernu Ford mezi značkami Ford a Lincoln. Karoserie originálního automobilu měla světla schovaná pod jednolitou nepřerušenou mřížkou masky. Návrháři Lesney ale zhotovili model s vytaženými mřížkami, asi aby se dětem nezdálo divné, že jejich autíčko „nemá“ světla. Firmě Lesney Product se Mercury Cougar tak zamlouval, že ho vyráběl také ve větším měřítku 1/48 v sérii King Size jako K-21.
 


Na snímku restaurovaného 1967 Mercury Cougar vidíte mřížku přes světla, která se nelíbila návrhářům Lesney Products.

   

Alexandr Pícha


 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít pouze s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *