Podvodné modely Matchbox – 1. díl: CO SE FALŠUJE

 


V tomto článku si seřadíme jednotlivé skupiny modelů Matchbox, které jsou nejrizikovější. Seznam samozřejmě nemůže být vyčerpávající, protože se techniky a zájmy podvodníků vyvíjejí. Po uvolnění všech trhů ceny dočasně klesly, ale tím se vyčerpaly možnosti konkurence, protože víc starých originálních modelů se už objevit nemůže, naopak budou mizet ve sbírkách. Jejich hodnota proto bude stářím opět stoupat a to bude další výzvou pro padělatele. A vždy přitom bude platit základní pravidlo. Nejčastěji se falšuje to, co při nejmenší práci a nejnižších nákladech přinese nejvyšší zisk. Takže nejčastěji se setkáme s podvody na nejstarších výrobně jednodušších, ale přitom nejvzácnějších modelech.

 

Série No 1-75


Z modelů Matchbox podvodníci nejčastěji falšují právě tato nejmenší autíčka, zejména jejich nejstarší verze. Důvodem je právě to, že jsou tyto modely drahé a přitom výrobně nejjednodušší. Nejrizikovější jsou nejstarší modely modely řady No 1-75 bez výplní oken. Ty se totiž dají restaurovat a upravovat nejsnáze. Relativně bezpečnější jsou verze v metalízových barvách.


 



Základním zdrojem padělatele diecast modelů je vrakoviště, ze kterého se dají získat pneumatiky, sedačky, ale i volanty, kolečka, osičky, konce nýtů a spouta dalšího potřebného materiálu.


 


Models of Yesteryear


„Ypsilonky“ jsou výrobně náročnější, a proto se podvodníci soustřeďují hlavně na jejich vzácnější varianty. Zajímavé ale je, že není mnoho zpráv o falšování variant E R – extrémně raritních. Ty jsou tak drahé, že by to bylo na soud. Známé jsou ale například uměle vyrobené Y-11C Lagondy s jahodovými blatníky. S podvody variant R – raritních a v dalších vzácných modelů se už setkáte častěji. A úplně běžné jsou záměny sedaček, střech a masek chladičů yesteryearů, které se dají velice snadno uvolnit. Pouhé netradiční umístění plastového dílu na konkrétním modelu proto nemůžeme posuzovat jako vzácnou variantu. Směrodatné je jen to, jestli je samotný plastový díl vzácný a samozřejmě originál.


 


Major Pack


Asi druhé v řadě rizikovosti hned za sérií No 1-75 jsou větší modely řady Major Pack, kterých se vyrobilo nejméně z autíček všech řad. S krabičkou se proto dají sehnat zpravidla až v cenách nad dva tisíce korun, a to už láká k podvodům. Modely této řady jsou navíc relativně zneužitelnější, protože jsou technologicky blízké nejmenším autíčkům série 1-75. Řada z nich třeba nemá „problematické“ výplně oken ani metalízovou barvu..

 

Accessory Pack


Těchto modelů se vyrobilo vůbec nejméně, protože kupovaly k autům jen jako doplněk. Podvody se objevují hlavně kovových částech modelů Accessory Pack. Opravy starých světlých plastů se dají při prohlídce na vlastní oči obtížně skrýt, ale jako se vším pozor na nákupy přes internet. Na fotografii se toho dá dost skrýt třeba tím, že pohled z toho „kazového“ úhlu zrovna není.


 

King Size


V této sérii jsou falsifikáty řídké, spíše narazíte na opravy. Někdy se také zaměňují některé díly nebo vzácnější kolečka. Tyto triky se dělají nejvíce se starými kovovými koly, která později Lesney u stejných modelů nahrazoval červenými plastovými. Sběratelská cena modelů řady King Size se sice blíží „áčkovým“ yesteryearům, ale pro větší podvody by jejich předělávání bylo velmi náročné.  

  

Golden Veterans


Pochromované dárkové yesteryeary se podvodně téměř neupravují. Technologie vakuového pochromovování je naštěstí stále natolik náročná a drahá, že se to podvodníkům ani u těch nejdražšších modelů nemůže vyplatit. Jediným známým falšováním samotného pokovení je snaha zabarvit chrom na běžnější verzi motocykl se sajdkárou Y-8B Sunbeam do zlatava a vytvořit tak model řádu E R – extrémně raritní. Y-8B se ovšem do řady Golden Veterans nezařazuje.

 
  

Krabičky


K nejmenším modelům řady No 1-75, k yesteryearům, ale i k dalším sériím vyrábí mnoho firem i soukromníků kopie krabiček, takzvané „reprinty“. Kopie se zatím neobjevují u Gift Sets a okénkových krabiček s průhlednou slídou. Výrobci neoriginálních krabiček zpravidla otevřeně inzerují, že jde o kopie. Problémem jsou ovšem kšeftaři, kteří při prodeji modelu s boxem nepřiznají, že jde o „reprint“. K těmto podvodům opět dochází nejčastěji na internetu, protože na fotografii originál krabičky od trochu lepší kopie nerozeznáte.


 


Katalogy


Certifikované nebo pirátské kopie nejvzácnějších katalogů hlavně z padesátých a začátku šedesátých let se objevují dost často. Jejich výrobci opět většinou otevřeně inzerují, že jde o „reprinty“. Sbírání katalogů je ale nově se rozmáhajícím odvětvím, protože všechny originální katalogy chce mít dnes ke své sbírce většina sběratelů. Takže si dejte pozor přinejmenším na nákup katalogů z padesátých a šedesátých let. Samozřejmě čím starší výtisk, tím více je opatrnost na místě.


 


Pokud máte jakékoliv zkušenosti s podvodnými diecast modely, neváhejte a hned je napište na info@diecast.cz. Vaše informace pomůžou poctivým sběratelům.


 


Další díly:


 


Podvodné modely Matchbox – 2. díl: PLASTOVÉ SOUČÁSTI


 


Alexandr Pícha


 


Připravujeme další články o technikách podvodných úprav diecast modelů.


 


 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *