Cenový průvodce: Franklin Mint 1/43 – série The Classic Cars of Fifties

 


Automobily ze série „The Classic Cars of Fifties“ jsou nejlevnější ze všech sérií Franklin Mint 1/43. Nové modely se v devadesátých letech prodávaly jako celá série v ceně $55 bez daně za každé auto. Se závěrečným dvanáctým modelem jste dostali zadarmo důstojně vyhlížející značkovou poličku na všechna auta (viz obrázek). Tuto sérii si ve Spojených státech koupilo i mnoho laiků. Dnes, když se stěhují, často prodávají modely doslova za babku, čehož využívají šikovní překupníci. Hezké modely tak aspoň nepřijdou vniveč. V Americe je seženete v malých obchodech Antiques a Collectibles a v rozpětí od $25 do $45 mezi sběrateli od $20 do $40 ve stavu mint. Když vám ale náhoda přeje, máte štěstí a prodávající nezná jejich cenu, můžete je koupit i levněji.


 


Nejlevnější:


Nejlevněji je k sehnání 1955 Chevrolet Bel Air, kterému konkuruje hezky zpracovaný model stejného auta od Vitesse. Otvírací motor a dveře ovšem nemá. Za $20 a někdy i $15 seženete i 1951 Mercury Monterey, který se Franklinu Mint v detailech příliš nepovedl. Relativně levnější bývá i 1956 Ford Thunderbird, ale u něj si dejte pozor, aby měl i bílou střechu.


 


Nejdražší:


Nejdráže se prodávají 1958 Ford Edsel a 1959 Cadillac Eldorado. Jsou to jednak legendární automobily, jsou velice atraktivní a pak jsou také jako modely zranitelné. U Edsela si dejte pozor, aby měl u dveří řidiče světlo hledáček a na kapotě kolečko emblému, které je velmi zranitelné a většinou u tohoto modelu chybí. Eldorado zas mívá často poškozený subtilní rám čelního skla. Po těchto nejdražších typech se ještě ´hůře shání 1953 Packard Caribbean.


 


Zlatý střed:


Další modely série The Fifties se drží plus mínus ve středu kolem $25 až $35, záleží také na tom, jaké máte štěstí. U našich sběratelů je trochu neprávem méně oblíbený 1953 Studebaker Commander, který jim připadá málo „americký“. Na druhou stranu je pochopitelné, že se velké oblibě netěší také 1956 Lincoln Continental Mk II, kterého zvládl Minichamps s výjimkou celochromované masky na jedničku.




 
Příslušenství a poštovné:

Až o $10 bývají Franklin Mint 1/43 draží s kartonovou krabicí a polystyrénovou vložkou. Vzhledem k velkým vzdálenostem se totiž modely často vyměňují a prodávají zásilkami poštou, což po Americe stojí asi $6 a $8 s pojištěním. Do Evropy stojí zaslání jednoho modelu asi $11 bez pojištění a $14 s pojištěním do $50, což je i cena pod limitem proclení.


 


Velkým artiklem jsou malé brožurky s popisem modelu i skutečného auta, které se prodávají kolem $4. Kniha se všemi popiskami stojí jako dražší model. Do $50 seženete i samostatnou poličku. Za celou sbírku se vším všudy a vůbec při větších nákupech bývají často množstevní slevy. A přestože jste v Americe, se sběrateli a v malých obchodech musíte tvrdě vyjednávat o ceně. Když kupujete aspoň tři modely, bylo by neobvyklé a pro našince i ostudou odejít bez slevy aspoň 10 procent.



 


Další série:


Automobily ze série „The Classic Cars of Fifties“ jsou nejlevnější ze všech sérií Franklin Mint 1/43. Další série „The Classic Cars of Sixties má sice stejnou kvalitu, ale těchto modelů se vyrobilo méně a jsou proto dražší. The World's Great i později jednotlivě vydané Franklin Mint 1/43 jsou už většinou citelně dražší. Kvůli množství detailů a otvíracím dveřím a kapotám totiž dodnes nemají v měřítku 1/43 obdobu.


 


Alexandr Pícha




 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *