Y-19B 1905 Fowler B6 Showmans Engine

 

Měřítko 1/68                                                                                  Rok výroby: 1986

 










Y-19B Fowler konstruktéři zpracovali velmi pečlivě, přesto mu chybí kouzlo, které dokázal Jack Odell vdechnout svému staršímu modelu.

Dostupnost: Y-19B Fowler je dnes snáze dostupný než dříve a většinou se již nabízí za celkem přijatelnou cenu. MICA rozeznává dvě varianty, příčemž model s krémovou střechou považuje za běžný, kdežto bílou střechu hodnotí stupněm Scarce a navýšením ceny o 50 procent.

 

Popis a historie: Model nové šoumenky je přece jenom zpracovaný detailněji než původní typ z konce 50. let, má mnohem více součástek a je také mnohem větší. Tělo stroje je složené ze dvou dílů, samostatná je také přední nástavba. O to více mrzí „slepé“ přední víko kotle, které na starém modelu představuje samostatný pokovený díl. Tělo stroje v modré barvě doplňuje černá příď a krémová nebo případně i bílá střecha. Model zpestřují tři chromové prstence, ale nepůsobí příliš autenticky. Vzpěry střechy jsou z pokoveného plastu. Červená plastová kola jsou opatřena samostatnými šedivými obručemi, které jsou na předloze z plné pryže. Odlitky zůstaly po celou relativně krátkou dobu výroby beze změn.

    









Y-19B Showman B6 je v pořadí již druhým modelem v luxusním boxu O, a zároveň polsedním. který se ještě vyráběl v Anglii. Výrobce se již nenamáhal s průběžným číslováním jednotlivých modelů na krabičce. Ve víku je vidět část složeného cerifikátu autenticity

 

Krabičky: Model Y-19B se balil pouze do tmavě červené a zlatě zdobené krabičky O s natištěnou pečetí LIMITED EDITION a cerifikátem, bez níž je sběratelsky téměř bezcenný.

 

Model ve své době: Matchbox limitoval výrobu Y-19B Fowler počtem 65.000 kusů, což vzhledem k zájmu o tento model není zase až tak málo. K prvním zákazníkům se dostal na vánoce roku 1986 s cenou 18 liber. Přestože byl dražší než předchozí Leyland, výrobce ušetřil, jelikož jednotlivé  kusy již nemají své jedinečné číslo. Vzhledem ke způsobu distribuce se u nás neprodával, takže zájem silně převyšoval nabídku. Na západních trzích byla situace jiná, tady modely zůstávaly ležet neprodané ve skladech. Y-19B Fowler v sérii ypsilonek nahradil Y-19A Auburn. Na Makau se pak pod stejným číslem vyráběl model Y-19C Morris Cowley Van.

 

Skutečný 1905 Fowler B6: Těchto spolehlivých parních strojů se v Anglii vyrobilo relativně velké množství a našly široké uplatnění jako tahače i pohon dalších strojů. Mnoho se jich dodnes dochovalo a jejich fandové je pečlivě udržují, aby s jimi mohli chlubit na častých srazech pořádaných na mnoha místech zejména ve Velké Británii. 

 

 

  


text a foto Libor Mikš


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *