Představujeme modely Franklin Mint v měřítku 1/43

Franklin Mint je prestižní firma známá hlavně v Americe. Zaměřuje se na artefakty pro sběratele – od loveckých nožů přes figurky známých osobností po vynikajícím způsobem zpracované modely aut. V dnešní době vyrábí hlavně detailně provedené kovové modely aut v měřítcích 1/18, 1/32 a 1/24. Modelově velmi věrná jsou i její kovová letadla v měřítku 1/48. 



Model automobilu 1958 Edsel Citation (Ford Motors) patří do první série The Fifties. Ta sice ještě nedosahuje jemnosti pozdější série Extension, ale i tak jsou už tyto modely prostě nádherné.

Die-cast modely v měřítku 1/43 vyráběl americký Franklin Mint od druhé poloviny osmdesátých let do roku 2001. Zaměřil se hlavně na klasické americké křižníky silnic a prestižní historické vozy. Naprosto jedinečné jsou i jeho modely 1/43 nákladních vozů a kamionů Mack z padesátých a devadesátých let. Modely byly navrhovány v USA a náročná ruční výroba byla zadáváná specializovaným dílnám v Hong Kongu, Macau a Číně.


Osobité pojetí v měřítka 1/43


Pro modely v měřítku 1/43 zvolil Franklin Mint mohutnější tvary připomínající styl prestižní britské firmy Brooklin. Modely Franklin Mint jsou ale detailněji provedené. Některé komponenty jako nárazníky a rámy oken nejsou kovové, ale z pochromovaného plastu. To Franklinu umožnilo stanovit skoro dvakrát nižší cenu, než za kolik se prodávaly Brooklin. Jako přidanou hodnotu navíc zvolil otevírací kapoty a dveře modelů a také velmi detailně provedené podvozky se všemi díly náprav, převodovek, diferenciálů a kardanových hřídelí. Toto pojetí nemá v měřítku 1/43 na světě obdobu. 




Jedním z nejkrásnějších modelů Franklin Mint 1/43 je 1956 Plymouth Fury z pozdější série Extension.

Osobní auta byla vydána ve čtyřech sériích, jejichž modelové zpracování se postupně zdokonalovalo. Mimo to bylo uvedeno i několik nákladních vozů a kamiónů. Jednotlivé modely z různých sérií se dnes výrazně liší dostupností a cenou.


Ceny modelů Franklin Mint 1/43 


Původní cena nových modelů Franklin Mint 1/43 činila 55 a později 65 dolarů bez daně (nákladní vozy stály 155 dolarů a více). Koncem devadesátých let se ale v zásilkových službách nové modely prodávaly dokonce i za 37 dolarů. Dnes se některé nejlevnější modely této značky dají sehnat bez krabice a brožurky za 15 až 20 dolarů. Cena několika nejdražších Franklin Mint 1/43 naproti tomu snadno přesahuje i 100 dolarů, což je více, než za kolik se prodávají modely Brooklin. Většinu modelů osobních aut Franklin Mint 1/43 seženete v Americe v relaci asi kolem 30 až 50 dolarů, neboli 650 až 1100 Kč, což je vzhledem k jejich jedinečnosti dobrá investice. Zájem o modely Franklin Mint je velký, a proto se teď stále častěji objevují také v nabídce sběratelů v Evropě.


 


Maska špičkově provedeného modelu 1957 Plymouth Fury je kovová se skutečnými průduchy. Na baterii v motorovém prostoru jsou červené čepičky a víka ventilů i kryty vzduchových filtrů jsou extravagantně pozlacené stejně jako u originálního amerického křižníku. 

Výroba náročně propracovaných modelů Franklin Mint v měřítku 1/43 se bohužel po několika letech ukázala jako nerentabilní. V roce 2001 Franklin Mint nakonec jejich produkci ukončil. Proto všechny série Franklin Mint zůstávají ve světě modelů 1/43 ojedinělé.


Související příspěvky:


První tři série modelů Franklin Mint 1/43 (50's, 60's, World's Great)


Seznam modelů Franklin Mint v měřítku 1/43


Cenový průvodce: Franklin Mint 1/43 – série The Classic Cars of Fifties


Alexandr Pícha


 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *