Y-12A 1899 London Horse Drawn Bus


 


Měřítko: 1/100   Roky výroby: 1959 – 1966  

Dostupnost: verze s uložením oje na jednom nýtu Difficult (obtížně sehnatelné)


Horse Drawn Bus je tak trochu neprávem ve stínu druhé koňky ze série Yesteryear, Horse Drawn Fire Engine. Koně londýnského omnibusu jsou menší a samotný vozka v  prázdném povozu je méně atraktivní než tři hasiči na akční stříkačce. Hodnota Y-12A je srovnatelná s jinými „áčky“, zatímco Y-4B je dražší než všechny ostatní standardní matchboxy. Koňka Y-12A ale i tak patřila mezi populární modely a nakonec se vyráběla déle než její o rok mladší následovník.

Y-12A se vyráběl výhradně v jasně červené barvě a má relativně méně variant. Nejvíce patrná je změna na podvozku. První vzácnější varianta Y-12A-1 měla jednoduché uložení oje jedním nýtem (viz obrázky). To se ale při hraní brzo vyviklalo a tak Lesney poměrně brzy rozšířil konec oje „křidélky“, z nichž na jejich vnitřní straně vedou do dna vozu dva nýty.
    

 
Nejvzácnější je varianta Y-12A-1 se starší spodní boční nálepkou.
Tu rozeznáte tak, že písmeno M v nápisu OMNIBUS je nad znakem &. Novější nálepky už mají nad & písmeno O. Vůz měl téměř celou dobu výroby okrovou barvu horních sedaček a vozky. Poslední rok výroby byly sedačky světlejší v krémověji laděném odstínu. Asi v polovině období produkce se trochu změnil odstín barvy koní. Světlejší je starší a tmavší nepatrně studenější hnědá je u novějších verzí. Novější koně už také nemají chomouty natřené zlatou barvou po celém obvodu, ale jen na vrchní části. 

Krabičky: Y-12A měl postupně 5 typů krabiček B, C a D1, D2 a D3. Nejvyhledávanějíš jsou nejstarší typy krabiček B a C s černou perokresbou vozu na přední straně. Ty se liší pouze na boku, box B má na bočních chlopních číslici v bílém kroužku a typ C má navíc u čísla napsaný název vozu. Typy boxů D mají už kresbu na přední straně vybarvenou. 


Historie londýnské koňky


Předlohou pro model číslo Y-12 ze slavné série Yesteryear byla jedna z proslulých londýnských „koněk“ 1899 London Horse Drawn Bus. Ještě koncem 19. století závisela veřejná doprava v Londýně jen na povozech tažených koňmi. Poslední takový „bus“ se dvěma koňmi společnosti General Omnibus Company Limited vyjel na svou trasu v noci 25. října roku 1911. Jednopatrový povoz měl místo pro 26 sedících pasažérů. Londýňskou koňku nahradil motorizovaný autobus – budoucí „doubledecker“, který pokračoval v tradici dvou plošin se sedadly pro cestující. Řada z nich měla dlouho horní patro nekryté.



Na podrobné tabulky s variantami modelu: >>> KLIKNI ZDE.


Alexandr Pícha

Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz . 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *