MATCHBOX TOYS, Regular Wheels Years, 1947-1969



 


Rozměry: cca 23 cm x 15 cm; rozsah: 130 stran, z toho 76 stran fotografií stovek modelů (každé modelové číslo všech sérií je zobrazeno fotkou minimálně jedné základní varianty).


 


Tato publikace je nejpodrobnějším celkovým souhrnem všech modelů firmy Lesney Products z období Regular Wheels (podle řady No 1-75) vyrobených do roku 1969. Při rozeznávání detailů všech variant nejde tak daleko jako například dnes prakticky nedostupná „Bílá kniha“ The Yesteryear Book od MICA, ale má vůči podobným publikacím některé přednosti.


 


Základní výhodou knihy MATCHBOX TOYS, Regular Wheels Years, 1947-1969 je její komplexnost. Každé číslo modelu ze všech sérií je v ní názorně zobrazeno fotografií, což neposkytuje žádná jiná publikace. Jak je vidět z obrázků v tomto článku, fotografie v publikaci jsou menší, ale zobrazují základní verze všech modelů Matchbox všech sérií, ale také velkou většinu jejich variant. Knížka ukazuje i některé předprodukční modely a dokonce i ukázky hraček firmy Lesney ještě z doby před vydáním slavného královského kočáru v roce 1953.


 




Zobrazení modelů je jednoduché, ale zahrnuje tolik variant, že v publikaci najde neznámé modely i velký odborník.


 


Z jednotlivých kategorií oceňují odborníci nejvíc zpracování řady nejmenších matchboxů řady No 1-75. Ale ani „Bílé knihy“ neobsahují například tolik fotografií základních variant modelů Yesteryear. Trochu diskutabilní je to, že Mack určuje období Regular Wheels jen podle řady No 1-75, takže jeho publikace neobsahuje tři modely Yesteryear Y-2C 1914 Prince Henry Vauxhall, Y-11C 1934 Lagonda Drophead Coupe a Y-16B 1928 Mercedes SS, které byly vydané na starých kovových kolech ještě v letech 1970-1972. Zajímavé ale je, že v této knize najdete vzácný Y-7C 1912 Rolls Royce na kovových užších kolech, ale v novější zlaté barvě. Teoreticky by v této knize být neměl, protože se balil do krabiček typu G, které se vyráběly až po roce 1970. Na druhou stranu se v zařazení tohoto přechodového modelu mýlí i „Bílá kniha“ MICA. Ta zase uvádí, že se tento Y-7C ve zlaté barvě na kovových kolech balil do krabiček typu H. Na základě všech zkušeností s několika exempláři tohoto vzácného modelu ale mohu potvrdit, že se prodával v krabičkách G, takže spadá do staršího období.


 




Rozsah zobrazených variant dokumentuje třeba osm verzí Y-3B 1910 Benz Limousine.


 

Knížka obsahuje i stručnou historii firmy Lesney a fotografie z výroby. V závěrečné části je výpis všech modelů Matchbox ze sérií No 1-75, Yesteryear, Major Pack, King Size, Gift a Accesories, stručné popisy rozlišovacích znaků variant a orientační ceny modelů v krabičkách.

Toto druhé a zatím poslední vydání je z roku 2000. Původně kniha stála v Americe 16,95 + 3,95 dolaru bez daně, ale dnes se pochopitelně prodává na burzách dráže. Na publikaci MATCHBOX TOYS, Regular Wheels Years, 1947-1969 navazuje další kniha Charlieho Macka, která zahrnuje období Superfast. 


Alexandr Pícha


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *