Y-7D 1930 Ford A Breakdown Truck

 

Měřítko 1/40                                                                           Roky výroby: 1985 – 1989

 








Vyprošťovací Fordy A zdobí mnohem trvanlivější přední nárazník.

 

Dostupnost: první provedení Y-7D Ford A Breakdown Truck v oranžové barvě je hodnoceno jako RARE, pokud má již vespod MADE IN MACAU. Některé modely mají vyšší stupeň vzácnosti díky jinému odstínu plastu nástavby. I běžná provedení bývají na burzách k vidění méně často a prodávají se většinou o něco dráž.

 

Popis a historie: Y-7D Ford A má leskle černý spodní díl společný s modely Y-21 a Y-22. Odlitek karoserie z předchozích Fordů A sice vychází také, kapota je stejně tvarovaná, ale Y-7D nemá pevnou střechu a celý odlitek je jiný. Společná je ještě maska chladiče s reflektory. Ostatní plastové díly, černá střecha s rámem okna, světle hnědý interiér se sedadly a samozřejmě nástavba s vyprošťovacím hákem, jsou unikátní pouze pro tento model. Také přední nárazník z oranžového respektive žlutého plastu konstruktéři dimenzovali mnohem bytelněji. K žádným konstrukčním změnám během výroby nedošlo, jedinou změnou je nápis MADE IN MACAU na společném dílu spodku, přičemž k číslu Y21 přibyla ještě čísla Y7 zleva a Y-22 zprava. Standardní plná kola mají pneumatiky s bílým lemem.




 








S funkční kovovou nástavbou s hákem by model vypadal mnohem lépe.

 

Barevná provedení  modelu:  první verze BARLOW MOTOR vyráběná v Anglii s oranžovou karoserií z roku 1985 má tmavě zelenou nástavbu. Model se světlejší zelenou barvou konstrukce se považuje za vzácný. Disky kol jsou oranžové jako karoserie. Několik posledních kusů se vyrobilo již na Makau. Jasně žlutá verze SHELL z roku 1986 s šedou konstrukcí a červenými disky se vyskytuje již pouze s MADE IN MACAU na spodku a patří k nejpohlednějším ypsilonkám z 80. let. Sběratelé zaznamenali drobné rozdíly v odstínech barvy žlutého předního nárazníku a šedé konstrukce s hákem.

 

Krabičky: Y-7D Ford A Breakdown Truck se již balil pouze do krabiček typu  J. Verze SHELL z Makaa mívá krabičku J1 s uchycením pomocí drátu. Název modelu na krabičce je Y-7 1930 Model „A“ Ford Wreck Truck, zatímco na pravé záložce je německá mutace tohoto názvu a na pravé francouzská.

 








Elegán z druhé poloviny 80. let patřil k nejatraktivnějším ypsilonkám.

Model ve své době: Vyprošťovací Y-7D Ford A přijali sběratelé poměrně příznivě. I dnes patří k žádanějším modelům, přestože nemá žádné drahé varianty. Kanárkově žlutá verze s červeným logem petrolejářského giganta Shell je natolik přitažlivá, že si ji koupil i nesběratel. Jeho zařazením se ukončila poměrně dlouhá kariéra modelu Y-7C Rolls Royce, jednoho z posledních pamětníků lepších časů konce 60. let. Výroba Fordu A Breakdown  skončila poměrně brzy v roce 1989. Další model pod číslem 7 již do série zařazen nebyl, takže tato pozice zůstala neobsazená.

 

Skutečný 1930 Ford Model A Breakdown Truck: Základní informace k Fordu A najdete v článku o Y-21. Vyprošťovací  vůz byl jednou z nepřeberného množství úprav tohoto poměrně úspěšného vozu. Dle popisu na krabičce vozidlo disponovalo čtyřválcovým motorem o objemu 2 litry a rozvorem kol 2,64 m.  Nezdá se, že by zrovna tyto parametry byly podstatné pro posouzení užitné hodnoty.

Nástavby s vyprošťovacím hákem se montovaly i na vozy jiných značek. Již tehdy se tato technika objevovala na silnicích poměrně často, protože patřla k nezbytnému vybavení i malých servisních dílniček.   

text a foto Libor Mikš

Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *