Vývoj krabiček Matchbox série Superfast

 


Celá přeměna výrobní technologie společnosti Lesney Producst, včetně nových strojů a raznic jeden a půl roku. Autíčka Matchbox získala velmi dobré jízdní vlastnosti, začaly se vyrábět i různé spádové dráhy a další příslušenství. Řada Superfast se ujala a postupem let procházela vývojem. Stejně tak se měnilo i výtvarné pojetí obalů nejmenších matchboxů, tedy krabiček.




























Typ G

1969-1970: Tento typ krabiček byl v podstatě první od přeměny řady F series na řadu Superfast, modely do tohoto typu byly baleny v letech 1969-1970. Vyobrazení modelu na krabičce je ještě se starými koly z období Regular Wheels, na obal je pouze dotištěn nápis Superfast.


Varianta G1

1969-1970: Na obrázku je již model s novými typy kol, v podstatě jde již o nový obal k nové řadě.

Varianta G2
1969-1970: Na této krabičce se již projevil i symbol celé série a sice rychlost a pohyb.


Typ H

1970-1974: Tento typ krabiček je už v podstatě klasika rané éry Superfast. V této podobě se prodávalo všech 75 modelů zmíněné řady. Některé modely byly v tomto obdobé dokonce obměněny.


Typ I

1970-1972: Tento typ krabičky se objevil jen velmi krátce a sice ne u všech modelů, ale pouze u těch které se prodávaly spolu se spádovými dráhami nebo pro ně byly výrobcem určeny. Na vrchní a spodní straně krabičky byla uvedena jakási pečeť kvality „ Tested“, která potvrzovala, že daný model byl testován v rámci svých jízdních vlastností na spádových dráhách Matchbox.


Typ J

1971-1977: Tento typ krabiček provázel převážnou část éry Superfast. Objevilo se v něm všech 75 modýlků, některé byly také obměněny jako u typu H.


Typ K

1974-1980: Tento typ krabiček postihl druhé období sedmdesátých let, kdy se bohužel firmě Lesney Products přestávalo dařit. 


Typ L

1980-1983: Poslední typ krabiček řady Superfast před jejím ukončením a převedením výroby do Macaa v roce 1983.

Krabička typu L byla bohužel posledním kouskem slavné řady Superfast. V roce 1982 firma Lesney Products končí. Nový vlastník značky Matchbox přistupuje k úsporným opatřením a přesouvá výrobu modelů do Asie. Vzniká tak nová firma pod názvem Matchbox International Ltd., ale to už je zcela jiná kapitola.


text a foto Tomáš Hlava


Kontakt na autory článku je v rubrice O webu. Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *