Y-4A 1928 Sentinel Steam Waggon


 







 


Měřítko 1/100    Výroba: šedá kovová kola 1956-58; černá plastová kola 1959 až začátek roku 1960



 

Dostupnost: Starší varianty na kovových kolech jsou dostupné jako jiná standardní „áčka“. Výjimkou je verze s dokulata nýtovanými osičkami, která je Difficult (těžko sehnatelná). Novější varianty s černými plastovými kolečky jsou Very rare (velmi raritní), ale prodávají se většinou za třetinovou cenu než Y-5B Bentley „Aplegreen“, který je ve stejné kategorii.


 


Historie: Podle čísla poslední v řadě čtyř slavných modelů Matchbox, které položily základy série Yesteryear. Z modelů, které představila firma Lesney v roce 1956 na veletrhu v Harrogate, ale tento parní náklaďáček vydržel ve výrobě nejkratší dobu. Už v roce 1959 nastaly potíže s trvanlivostí forem pro Y-4A Sentinel. Nejprve odešly formy na kovová kolečka. Ta ještě Lesney nahradil plastovými. Když se ale po necelém dalším roce začaly jevit velké známky opotřebení i další formy samotného náklaďáčku, Lesney se rozhodl předčasně ukončit jeho výrobu.


 


Y-4A má velmi málo variant, podle MICA jen čtyři. Jednou z nich je podvozek, na kterém není boční krabice na nářadí přetřena zlatou barvou. To však není sběrateli považováno za obzvlášť cennou variantu, protože nejde o záměr, ale spíš o nedbalost pracovníků ve výrobě. Někdy narazíte na Y-4A v mint stavu bez prostřední příčky čelního okna, ale ani to není úmyslně vyráběná varianta. Dělníci totiž příšku někdy při čištění omylem vyrazili, ale odlitek nevyřadili a tak prošel stříkáním a pak expedicí. Zvláště čelní obtisky jsou kvůli ruční výrobě často nalepeny dost nakřivo.


 





 


U nejstarších modelů Y-4A-1 a 2 jsou osičky na koncích rozlisované. Méně časté jsou ale trochu novější verze Y-4A-3 s klasickými konci osiček rozklepnutými na konci do tvaru nýtu. Jedinou opravdovou variantou Sentinelu je novější Y-4A-4 s černými plastovými koly. Model je dostal z nouze, protože se ve výrobě předčasně opotřebovaly formy pro kovová kola. Y-4A-4 se vyráběl jen rok a je proto vzácnější.



 


Bizarní tvary Sentinelu o mnoho let později znovu inspirovaly designéry značky Matchbox a tak se parní nákladní vozy objevily ve větší podobě opět mezi novými modely Yesteryear.


 


Krabičky: Protože se Y-4A vyráběl krátkou dobu, má jen nejstarší typy krabiček s černou perokresbou. Liší se pouze na boku. Starší krabička typu A má tmavé číslo 4 téměř nerozeznatelné na tmavomodré ploše, zatímco druhý typ boxu B má číslici v bílém kroužku.


 




Novější krabička B se čtyřkou v bílém kolečku.










Nejstarší krabička typu A.

 
Na podrobné TABULKY VŠECH VARIANT MODELU >>> KLIKNI ZDE.

 


Alex Pícha


 



Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít jen s písemným souhlasem serveru www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *