Y-15B 1930 Packard Victoria – verze z let 1973 – 1987

 



Y-15B Packard sice dostal v roce 1973 nová unifikovaná pochromovaná kola, ale byl to stále z velké části poctivý Yesteryear pocházející ze zlaté doby Regular Wheels.

 



na historii modelu Y-15B Packard Victoria z let 1969-72 >> KLIKNI ZDE


 


Měřítko: 1/46   Roky výroby: 1969-72 kovová kola; 1974-87 plastová pochromovaná a poslední verze červená kola.


 


Dostupnost: Běžné verze Y-15B jsou ceněny o něco více než průměrná „béčka“. Z novinek po roce 1969 je nicméně Packard běžnější. Verze ve starší hnědozlaté barvě ale na novějších plastových kolech je D (obtížně sehnatelná) a verze v citronové metalíze s černými blatníky je E R extrémně raritní.


 





První Y-15B na pochromovaných kolech má také plastový kufr v černé a nikoliv v tmavě červené barvě.

 




Histrorie let 1973-78: plastová pochromovaná kola, zlatožlutá metalíza. Nový Y-15B se ve srovnání s dalšími inovovanými yesteryeary nejméně lišil od svého předchůdce na kovových kolech, protože Lesney u tohoto modelu zatím zachoval jen v mírně upravené podobě i skoro původní barvy. Novější Packard měl podobnou zlatou barvu karoserie laděnou více do žluta a hnědou barvu blatníků, jen o odstín tmavší než jeho předchůdce. Střecha a zadní kufr už byly černé, ale sedačky a maska zůstaly červené. Stejně jako u Y-11C Lagondy a u Y-16 Mercedesu SS ještě Lesney ponechal pokovení nárazníků a masky Lesney zatím ve zlaté mosazi.


 


Raritou z roku 1973 jsou Y-15B na nových pochromovaných kolech, které ještě měly karoserie ve staré hnědší zlaté metalíze a hnědé blatníky ze starých zásob z dob, kdy se Packardy montovaly ještě na kovových kolech. Tato vzácná přechodová varianta se jen několik týdnů, než staré díly došly. Od nejstarších Y-15B se liší nejenom stříbrným chromem na drátěných kolech, ale také černou střechou. „Bílá kniha“ MICA sice tvrdí, že tato verze měla červené střechy, ale jde zřejmě o omyl, protože do Spojených států se vyvezla jen s černou střechou. Ale to není důležité, protože plastové díly jde snadno zaměnit, podstatná pro určení pravosti vzácné verze Packardu je kombinace pochromovaných kol a hnědozlaté karoserie s hnědými blatníky.


 


Další méně výrazná raritní verze vznikla podobným způsobem v roce 1978. V době, kdy se už připravovala nová verze černo-červeného Packardu s bílou střechou pro rok 1979, došly poslední zásoby tmavohnědé barvy na blatníky stávajícího modelu. Vedení Lesney Products se ale rozhodlo nenakupovat pro dobíhající výrobu starší verze původní tmavohnědou barvu, ale použilo na blatníky už novou černou. Na tuto raritu Y-15B v kombinaci karosérie v citrónově zlaté metalíze a blatníků v černé barvě můžete narazit náhodou, protože ji málokdo zná a černé blatníky se od předchozích tmavohnědých výrazně neliší. Zato cena modelu se od běžné verze liší několikanásobně.


 




Zadní strana tzv. dřevěné krabičky Y-15B vyráběného od roku 1973 měla ještě poctivý obrázek.


 


1979-1987: Od roku 1979 se Y-15B vyráběl v černočervené barvě s bílou střechou. Stále kovové nárazníky dostaly matně stříbrné pokovování nárazníků a masky. Předposlední barevná verze měla také nový typ plastových kol, která už neimitovala drátěná kola, ale plechové disky. Pneumatiky dostaly bílé boky (tzv. white walls).



Předposlední verze Y-15B už sice připomíná nové modely Matchbox, ale kovové nárazníky, rám čelního skla a maska nezapřou poctivý Yesteryear pocházející z roku 1969.


 


Poslední barevná verze karoserie byla krémová a černými blatníky, červený plast kol ani neimitoval kov. Jako většina posledních verzí yesteryearů už tento Packard ztratil kouzlo z období Regular Wheels.


 


na historii modelu Y-15B Packard Victoria z let 1969-72 >> KLIKNI ZDE


 


Alexandr Pícha


 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít jen s písemným souhlasem serveru www.diecast.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *