Pneumatiky modelů série Models of Yesteryear 1956-1996


 







Detail unikátního disku a gumové pneumatiky Y–5A Bentley.

V konstrukci kol byl pro Lesney Products jakýmsi ověřovacím modelem Y-5A Bentley Le Mans. Technologie tlakového lití (die-cast) ještě nebyla tak dokonalá, takže model měl plné disky, na nichž byl špicový výplet znázorněn pouze reliéfem. Pneumatiky Bentleye byly ovšem jako jediné vyráběny z autentické černé pryže. Jejich obvod byl ozdoben reliéfem nápisu LESNEY.

    

Další modely Yesteryear už měly obruče na kolech z měkkého plastu. První pneumatiky modelů Y-15A RollS Royce Silver Ghost,Y-6B Bugatti, Y-16A Spyker byly v letech 1960-61 světle šedé s hrubým vzorem. Ten měly i pozdější černé obruče. Hrubý dezén působí v malém měřítku modelů vůči skutečným pneumatikám nereálně, ale ypsilonky s těmito obručemi na kolech jsou obvzlášť ceněny, protože se jich vyrobilo méně než pozdějších modelů. Od roku 1964 Lesney přikročil k výrobě plastových obručí s jemným dezénem, který byl více modelový. Barva pneumatik pak už byla na sériových modelech jen černá.    


      





Varianty Y-15A RR Silver Ghost se všemi jeho verzemi pneumatik.
  
 
 

Počínaje modelem Y-1B Ford T vyrobil Lesney také ověřovací sérii několika „béčkových“ modelů, které obul do bílých pneumatik, ale žádný z nich se nedostal do sériové produkce. Dnes je cena těchto nepočetných předprodukčních modelů značná. Bohužel dnes už není přesně známo, v jakém počtu a na kterých konkrétních modelech se tyto pneumatiky vyskytly  

                      Typy pneumatik:





























































typ


průměr


barva


dezén


použito na kolech typu


použito na modelech


1a


16,5 mm


šedá


hrubý


1a, 2, 3a


Y-15A, Y-16A, Y- 6B, Y-7B


1b


16,5 mm


černá


hrubý


1a, 1b, 2, 3a


Y-10A,Y-15A,Y-6B,Y-16A,Y-7B


1c


16,5 mm


černá


jemný


1b, 1c, 2, 3


Y-10A,Y-15A,Y-16A,Y-2B,Y-3B,Y-6B,Y-7B,Y-11B,Y-14B


2


18,5 mm


černá


jemný


5, 6


Y-1B,Y-8B,Y-9B,Y-12B,Y-13B,Y-2C,Y-4C,Y-5C,Y-6C,Y-7C


3


17,5 mm


černá


jemný


7


Y-8C, Y-10C


4


16 m


černá


jemný


4


Y-5B, Y-10B


5


18,5 mm


černá


jemný


8


Y-15B, Y-16B, Y-11C

Poznámka: Všechny obruče vyráběné do roku 1972 jsou plastové, s výjimkou gumových pneumatik Y-5A Bentley. 

 


Pneumatiky po roce 1973:


V letech 1971 až 1973 na firmu Lesney naplno dolehla hospodářská krize ve Velké Británii. Rozhodující americký trh navíc už od konce šedesátých let ovládl král hračkářského průmyslu, americká korporace Mattel. Po roce 1970 Lesney Produkt až na výjimky zastavil výrobu řady Yesteryear a obchodní síť pouze doprodávala modely vyrobené v roce 1971. V tomto období se vyráběly pouze v omezeném množství modely balené do krabiček G a v menším množství novinky Y-9B Simplex v červenožluté metalíze a Y-16B Mercedess SS. Zvláštní kapitolou je také vzácná Lagonda.


 


Firma Lesney se v té době plně soustředila na nejmenší modely. Takřka z roku na rok Britové okopírovali Mattelův nápad s koly „Hot Wheels“ a převedli sérii 1-75 na tenké osičky „Superfast“. Až když se ekonomika firmy částečně stabilizovala, obnovil Lesney i výrobu řady Yesteryear.

 

Nové druhy pneumatik u modelů uvedených pro roce 1973 – celočerné, bílé boky a bílé pruhy. V případě Y-4C Duesenberg (vpravo) jsou ale bílé pruhy neautentické, protože takto úzké je měly až americké automobily šedesátých a sedmdesátých let.

 

Ve snaze udržet zisk Lesney Products zlevňoval i výrobu yesteryearů a po roce 1973 na nich dramaticky zvýšil podíl plastů. Stranou nezůstala ani kola těchto modelů. Všechna už byla vyráběná z plastu, kvůli velkosériové výrobě měla jednotný širší rozměr a byla pochromována nebo později ponechána v barvě plastu. Všechny inovované „ypsilonky“ B a C z období Regular Wheels dostaly nový jednotný typ pneumatik, které měly i nové modely. Bohužel širší pneumatiky byly pro modely starších vozů neautentické. Později byly u některých nových modelů pneumatiky zdobeny bílým lemováním jako u skutečných předloh. Tyto nové změny provází i balení modelů do nového typu krabiček tzv.“Woodgrain“.


 


Většina sběratelů se shoduje v tom, že nové možná modelově dokonalejší disky i pneumatiky yestreyarů nenahradí půvab koleček Regular Wheel vyráběných do roku 1972.

 

Text a foto Zbyněk Tomeček


 

Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz . 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *