Americké automobily ve skutečnosti i v modelech


Americké automobily jsou velkým fenoménem. Jsou obdivované i zatracované, ale bez povšimnutí je nepřejde snad nikdo. Mají nespoutaný design, rozmařilost velkých výkonů a vůni dálek. Hlavně vozy z třicátých až šedesátých let navždy zůstanou neopakovatelnou klasikou..



Ladné, vyvážené a impozantní tvary automobilu 1931 Chrysler Imperial z doby Al Caponeho (foto Chrysler Corporation).

Na těchto stránkách vám ukážeme některé z klasických amerických automobilů. Přestože se často vyráběly ve velkých sériích, pro většinu z nás zůstanou nedostupné. Proto také mají kovové diecast modely pravých amerik své kouzlo. Jako modely je nevyrábí mnoho firem. Některé špičkové značky jako Brooklin, Conquest, Western na nich ale založily svou prestiž. Pravé ameriky jsou totiž chloubou sběratelů skutečných veteránů, ale i ozdobou sbítek kovových modelů.







1956 Plymouth Fury jako model ve velikosti 1/43 od americké firmy Franklin Mint

Exotický design i technické vymoženosti amerických vozů inspirovaly další světové výrobce. Na karosériích amerických automobilů se objevily první ploutve, ale i první aerodynamická křídla a další designové prvky, kterými se inspirovaly automobilky celého světa. Ve Spojených státech vznikla sériová výroba, na amerických silnicích se objevily první obyčejné osmiválce až šestnáctiválce a americké vozy měly i první automatické převodovky, stahovací okna a klimatizace.



Přemíra chromu může být někdy u amerických vozů až nevkusná. Tohoto rozmařilého 1958 Buicka Roadmaster můžete sehnat jako model v měřítku 1/43 od portugalské firmy Vitesse. 

Jestli vás americké vozy zajímají, seznamte se s jejich provokativními i ladnými tvary a s jejich historií na našich stránkách. Pokud máte zájem o výměnu nebo získání skutečných modelů nebo fotografií, nabídněte je na adrese info@diecast.cz nebo navštivte příslušnou rubriku v Inzerátech. Nové články budeme zařazovat tak, jak nám na tohoto krásného koníčka budou stačit síly.





Vzpomínkou na „nadupané pickupy“ je tento 2005 Chevrolet SSR. Jako model v měřítku 1/43 ho vyráběla asijská firma Sram.

Příjemné počtení Vám přeje Váš DieCast.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *