1968 Matchbox Catalog

   



Historie: Katalog obsahuje všechny modely sérií No. 1-75 ještě na starých silných osičkách. Jejich kolečka už jsou všechna černá, objevují se ale i první nejmenší modely s chromovými disky a miniaturními černými pneumatikami. Jejich větší rozšíření ale zastavil pozdější radikální přechod na tenké osičky Superfast. V katalogu jsou i kompletní série King Size, Yesteryear, příslušenství a dárkové řady roku 1968. Je v něm i zvláštní kapitola s popisem výroby a fotografiemi továrny firmy Lesney Products.





Prototypové verze modelů: V 1968 Matchbox katalogu je i tehdejší novinka Y-6C 1913 Cadillac. Nemá známou zlatou metalízu, ale šmolkově modrou barvu karosérie a žluté sedačky i masku chladiče. Obrázky totiž vznikly ještě v roce 1967, kdy se katalog připravoval pro následující rok a o konečné podobě připravované novinky ještě nebylo rozhodnuto. Tyto obrázky v podobných případech zavdaly podnět k řadě dohadů o vzácných verzích modelů. V tomto případě se ale skutečný model Y-6C Cadillac asi nikdy v modré barvě neobjevil.


Jako všechny katalogy Matchbox obsahuje i tento také série příslušenství a dárkových předmětů i balení. Vyšel v několika jazykových verzích, které jsou ale po obsahové stránce stejné. Rozměry katalogu a jeho řazení ctí tradici předchozích ročníků.

Více se o katalozích MATCHBOX dočtete ve zvláštní kapitole publikace Velká kniha o modelech MATCHBOX Yesteryear.


Katalog má i zvláštní políčka pro evidenci modelů sběratele.


 


Alexandr Pícha


 





Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *