1969 Matchbox Catalog

 



Titulní stránka prvního a druhého vydání (na fotografii) je shodná, resp. liší se jen nápisem SECOND EDITION pro druhou verzi. Přestože je na této variantě napsáno „U.S.A. Editon“, auta jedou hezky po anglicku vlevo. Katalogy všech mutací se totiž liší jen jazykem a označením distributorů.




Popis a historie katalogu


První a druhé vydání katalogu 1969: V tomto roce Lesney výjimečně vydal dva oficiální katalogy. Ve druhém vydání jsou v každé řadě No. 1-75, King Size i Yesteryear uvedeny dva nové modely a také jedna nová barevná verze. V sérii Yesteryear ale Lesney jen nahradil prototypovou modrou barvu Y-5 1907 Peugeotu za žlutou, ve které se opravdu vyráběl (viz obrázek úplně dole).


Jako všechny katalogy Matchbox obsahuje i tento také série příslušenství a dárkových předmětů i balení. Vyšel v několika jazykových verzích, které jsou ale po obsahové stránce stejné. Rozměry katalogu a jeho řazení ctí tradici předchozích ročníků.


 




 

Tímto katalogem zlaté období řady No. 1-75 končí. Později se pro něj ujal název „Regular Wheels“, (obyčejná kola). V roce 1970 už totiž Lesney zcela přebudoval řadu No. 1-75 a začal všechny starší i nové malé modely vyrábět na osičkách Superfast. Rozhodl se tak konkurovat americké firmě Mattel, která slavila úspěchy s novou řadou malých rychlých autíček Hot Wheels.


Více se o katalozích MATCHBOX dočtete ve zvláštní kapitole publikace Velká kniha o modelech MATCHBOX Yesteryear.




První vydání katalogu z roku 1969 (nahoře) uvádí ještě modrou barvu modelu Y-5C Peugeot, který se ale vyráběl žlutý. V polovině roku se ve druhém vydání (dole) objevil nový Y-8C 1913 Stutz.


 





 


Alexandr Pícha


 


Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *