1973 Matchbox Catalog

   





Historie: Katolog se připravoval ještě v roce 1972, kdy ještě jeho tvůrci nemohli vědět o těžkostech, které nastanou ve Velké Británii a v samotné firmě Lesney Products. Výrobu poznamenala vlna stávek, které se dotkly i výroby matchboxů a navíc vyhořely dílny pro výrobu většiny komponentů řady Yesteryear. Některé modely z katalogu pro rok 1973 se proto začaly vyrábět dokonce až koncem roku 1974.



Ze série No 1-75 už vymizela většina aut z období Regular Wheels. Lesney Products se snažil až křečovitě soupeřit s Mattelem a snažil se trumfnout Američany nereálnými modely s přehnanými konturami dragsterů a supersportovních futuristických vozidel. Tato strategie byla předznamenáním krize identity značky Matchbox. Samotný katalog je ale ještě relativně přehledný a drží se z velké části zavedeného rozvrhu jednotlivých řad.




I v roce 1973 se ještě udržely některé vozy v sérii No 1-75 z období Regular Wheels, samozřejmě už na kolečkách Superfast.

1973 katalog samozřejmě obsahuje všechny nové modely Yesteryear, resp. všechny v nových barvách a na nových kolech. Přestože se změny týkají opravdu všech modelů a některé z nich se kvůli těžkostem firmy Lesney v roce 1973 ani nedostaly do výroby, všechny barvy v katalogu „sedí“ a žádná z nich není jen předprodukční jako v minulosti.


Přechod na nová jednotná plastová pochormovaná kola zlevnil výrobu, ale širší kola se na některé starší yesteryeary nehodila nebo se na ně prostě nevešla. Lesney Products proto v roce 1973 vydal dva nové modely Y-3C 1934 Riley a Y-13C 1918 Crossley.








Jednou z horkých novinek v katalogu je Y-13C 1918 Crossley v první nejstarší verzi sanity RAF.

 
Novinky v produkci Lesney i v katalogu z roku 1973: Začátkem sedmdesátých let už šlapala Lesney Products na paty tvrdá konkurence z Ameriky. Hlavně modely Hot Wheels amerického Mattelu byly na americkém trhu úspěšnější než Matchbox Superfast, což byl velký neúspěch. Lesney proto rozšířil svou výrobu také na plastové stavebnice vojenských letadel. V katalogu jsou na čtyřech stránkách.

Také 1973 Matchbox Catalot obsahuje série příslušenství a dárkových balení. Vyšel v několika jazykových verzích, které jsou ale po obsahové stránce stejné. Rozměry katalogu zůstávají „kapesní“ 13,9 cm x a 10,7 cm.





 

 


Alexandr Pícha


 





Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *