Brooklin Models

Mezi sběrateli je Brooklin pojem. U nás jsou ale modely této prestižní britské značky víceméně nedostupné, protože jsou hodně drahé. Výjimečně je můžete koupit na burzách, v Česku ale někdy bývají předražené.

Cena nových modelů Brooklin se teď v Americe pohybuje kolem 95 dolarů. Všechny modely jsou ručně montované ve Velké Británii, jen část se jich vyráběla také v Kanadě. Tyto modely jsou ceněné jako určitá rarita. Klasické krabičky britských Brooklinů jsou většinou okrové nebo hnědé, kanadské jsou nejčastěji šedivé s modrými nápisy.

 

 

 

Jedním z modelů Brooklin, které se už těžko shánějí, je 1953 Oldsmobile Fiesta.

Kouzlo modelů Brooklin

Brooklin podobně jako několik amerických výrobců modelů v měřítku 1/43 uplatňuje zvláštní estetické až umělecké pojetí. Je založeno na mohutnosti masivního bílého kovu. Když si takový model Brooklin potěžkáte, poznáte, že to je to nejbytelnější, co se vám v měřítku 1/43 může dostat do rukou. Detaily nejsou zvlášť propracované, kliky a lišty tvoří jen zdůrazněné výstupky z celkového odlitku karosérie a světla nemají sklíčka. Vše kromě pneumatik a sedaček je důsledně vyrobeno z kovu.

Ono umělecké pojetí spočívá v tom, že některé detaily a proporce jsou tvarově zdůrazněny. Mnohdy to základní designovou křivku skutečného automobilu reprezentuje více než přesně pojatý model. U těchto artefaktů nejde o fotografické kopírování předlohy, ale o vyjádření její podstaty. Brooklin vyrábí hlavně řadu bohatě tvarovaných amerických křižníků a loajálně ke své zemi i klasická britská auta ve větších měřítcích.

 

Výrobní strategie

 

 

Brooklin důsledně vyrábí svá auta jen v královském měřítku 1/43. Přestože jeho modely na první pohled možná trochu připomínají dávné Matchbox série Yesteryear nebo Dinky, jejich obliba stále roste. Konzervativní britský výrobce naštěstí nepodlehl honbě za megasériovou výrobou, takže všechny své typy vyrábí v limitovaných sériích 3 tisíc kusů po dobu asi 5 let a poté modelovou řadu vyřazuje z produkce. To dává jeho modelům vysokou sběratelskou hodnotu.

 

 

 

 

Model originálního vozu 1948 Tucker, který byl prvním poválečným pokusem prosadit se v Americe s motorem umístěným vzadu.

Oficiální stránky firmy: http://www.brooklinmodels.co.uk

Alexandr Pícha

Kontakt na autory článku je v rubrice O webu. Všechny texty a fotografie podléhají autorským právům a je možné je použít s uvedením linku na server www.diecast.cz u každé fotografie nebo citace. Jinak jen se souhlasem www.diecast.cz . 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *